Nuori nainen nimeltään Rihana tuodaan psykiatriseen sairaalaan. Hän on pahoin traumatisoitunut ja puhuu hevosten herrasta, joka milloin siunaa, milloin tuomitsee ihmisiä. Rihana pelkää ja tärisee mielensä suljetuissa maisemissa, kavioiden kopseessa.
Marokkolainen elokuva Pegase on saanut nimensä Pegasoksen – tuon siivekkään hevosen mukaan. Mutta tässä elokuvassa laukkaa synkkä runoratsu, kun naispsykiatri koettaa selvittää insestin uhriksi joutuneen Rihanan nykytilaa ja menneisyyttä Marokon maaseudulla, jossa ahdasmielinen isä teki tytöstään pojan ja käytti lasta hyväkseen.
Mohamed Mouftakirin vuonna 2010 ohjaama, Afrikan merkittävimmän elokuvafestivaalin FESPACOn parhaana elokuvana palkittu Pegase on sisällöltään julma, mutta visuaalisesti äärimmäisen kaunis, jopa maalauksellinen.
Elokuvan läpi leikkaa levoton ilmapiiri, ilmassa on pahan aavistus, sitä odotetaan. Paha on monelle naiselle yhtä kuin oman aviomiehen kasvot; nuorille pojille se tarkoittaa lähtöä armeijaan ja sotaan; tytöille sitä, että eivät he saisi näkyä tai kuulua lainkaan.
Naisten afrikka
Pegase on yksi Helsinki African Film Festivalin (HAFF) elokuvista. Festivaali tuo toukokuussa valkokankaalle afrikkalaista nykyelokuvaa eri puolilta mannerta. Festivalin esittämiä, pohjoiseen Afrikkaan sijoittuvia elokuvia ajankohtaisempaa sisältöä on vaikea löytää aikana, jolloin alueella kuohuu. Elokuvissa erilaisten todellisuuksien kirjoa värittävät pelko, hätä, toivo ja odotus – mutta ei hiljaisuus.
Tunisialainen Les Secrets (2009) on Raja Amarin ohjaama palkittu elokuva. Sen pääosassa ovat siskokset, jotka ovat asuneet kauan vanhoillisen äitinsä kanssa erityksissä ja tunteensa tukkien. Nämä nykypäivän tunisialaisnaiset joutuvat uuden eteen, kun naapuriin muuttaa nuori pariskunta, nainen ja mies.
HAFF-ohjelmiston keskiössä on naisten Afrikka. Monet elokuvista ovat naisten ohjaamia, niissä puhutaan naisten rooleista, tasa-arvosta, arjesta – ja niissä näyttelee naisia eri puolilta Afrikkaa.
Elokuvassa Barakat! nuori algerialaisnainen Amel etsii kadonnutta toimittaja-aviomiestään. Hänen avukseen lähtee itsenäisyyssotaan osallistunut Khadidja. Naisten vaarallista matkaa uhkaavat ulkonaliikkumiskiellot, tiesulut ja aseelliset hyökkäykset. Naisten asemaa ja Algerian konfliktintäyteistä historiaa avaava draama valottaa myös Amelin ja Khadidjan välisiä sukupolvi- ja näkemyseroja.
Kauniit ja rohkeat Casablancassa
Siinä missä Pegase kertoo maaseutuyhteisön puristuksessa kasvaneesta Rihanasta, toinen festivaalin marokkolaiselokuva Marock vie katsojan Casablancaan, eliitin huolettomien teinien elämään. Vuonna 2005 valmistuneessa elokuvassa tarjoillaan teiniromanssia ja kapinaa, luksusautoja ja 90-luvun poppaavaa ääniraitaa.
Kauniiden, rikkaiden casablancalaisnuorten vauhdin ja rankan juhlimisen täyttämä arki on kaukana marokkolaisista perinteistä ja moraalikäsityksistä. Laila Marrakchin ohjaaman elokuvan päähenkilö Ritan liberaalin perheen rajat tulevat kuitenkin vastaan, kun vanhemmat saavat tietää, että tyttö seurustelee juutalaisen pojan kanssa.
HAFF-ohjelmiston dokumentti- ja fiktioelokuvat puhuvat ja puhuttelevat. Helsingissä nähtävien festivaalielokuvien näytöksiä järjestetään eri puolella Suomea vuoden 2011 aikana.
Helsinki African Film Festival 12.-15.5. Andorrassa ja Kiasmassa. www.haff.fi.