”Joulukukkien myynti alkoi Helsingissä 1860-luvun lopulla. Aikaisemminkin oli ollut talvikukkia, mutta joulukukiksi kutsuttuja kukkia alettiin myydä vasta silloin. Puutarhuri-kukkakauppias Christian Bohnhof mainosti sanomalehdessä ensimmäistä kertaa joulukukkia.
Joulukukat olivat pitkään harvinaisia. Niitä ostivat lähinnä varakkaat ja kaupunkioloissa asuvat. 1920- ja 30-luvulla joulukukat alkoivat halventua ja yleistyä koko kansan parissa, ja ne vakiintuivat suomalaisten mielissä osaksi jouluperinteitä. Niinpä sota-ajan kukkapulan jälkeen lehdissä kirjoiteltiin, kuinka ”kukat kuuluvat jouluun”, ja kuinka ”joulu tuntuu taas joululta”.
Hyasintti saatiin kukkimaan talvella jo 1700-luvulla. 1800-luvulla se oli arvossa tuoksunsa takia. Joulutähti ja amaryllis tulivat vasta 1960-70-luvuilla joulumarkkinoille, ja ne mielletään jo tärkeiksi osiksi suomalaista joulua.
Jouluun liittyy vahva perinnehakuisuus, asiat tuntuvat muuttuvan nopeasti perinteiksi. Jotkin asiat voivat olla satoja vuosia vanhoja, jotkut hyvinkin tuoreita ja kaupallisesti välittyneitä tapoja.”