Vuonna 2001 teatteriopiskelija She How-Shung kuuli kurkkulaulua ensim mäistä kertaa elämässään. Elämys sai hänet omien sanojensa mukaan liikut tumaan kyyneliin. Alkoi nuoren mie hen vuosia kestänyt matka kurkkulaulun saloihin. Matka vei Mongolian tuulisille aroille ja takaisin Taiwaniin, missä mies nykyisin niittää mainetta Hai Ma etno musiikkiyhtyeen keulahahmona.
Taipeissa asuva HowShung, 30, saapui Mongoliaan vuonna 2008. Kuukausia kestäneen matkan tarkoitus oli hevosenpää viulun ja kurkkulaulun opiskelu paikallis ten mestarien johdolla. Haasteita riitti.
”Minulla oli vaikeuksia hyvän opet tajan saamisessa. Kurkkulaulajia löytyy Mongoliasta helposti, mutta harvalla heistä on kykyä opettaa. Etsin useista kaupungeista ja kylistä, ennen kuin sopiva löytyi pääkaupunki Ulaanbaata rista.”
Pienissä paimentolaisyhteisöissä tutki musmatkailijaa odotti täysin toisenlainen maailma ja elämäntapa, kuin mihin hän oli Taipeissa tottunut.
”Asuin arolla gerteltassa paikallisen paimentolaisväestön tavoin. Arkipäiväi set asiat kuten peseytyminen muuttuivat ylellisyydeksi. Vesi oli noudettava kaukaa. Ruokavalio koostui pääasiassa lihasta ja maidosta.”
How-Shung sai myös kosketuksen sii hen, miten tärkeä kurkkulauluperinne on paikallisille ihmisille.
”Aroilla ei ole paljon viihdykkeitä työn vastapainoksi. Musisointi on oiva tapa viettää aikaa yhdessä. Lisäksi kurkku laululla on käytännöllisempi puolensa. Paimenet pystyvät laulamaan kauas kantoisia signaaliääniä. He hyödyntävät taitoaan kommunikointiin karjaa pai mentaessaan.”
How-Shung palasi kotiin Mongoliasta reppu täynnä uusia kokemuksia ja oppeja. Niiden inspiroimana hän keräsi ympärilleen muita etnomusiikista kiinnostuneita soittajia. Vuonna 2009 merihevosta tarkoittava Hai Ma yhtye näki päivänvalon.
Fuusiomusiikkia esittävän Hai Man konserteissa voi kuulla länsimaisten, kiinalaisten ja mongolialaisten instrumenttien ja tyylien vapaata vuoropuhelua.