Artikkelikuva
Japanilaisvanhuksia pyörätuolitanssin pyörteissä Kagoshimassa 3. marraskuuta 2008.

Aasia: Ikä kertyy, eläke ei

60 prosenttia maailman ihmisistä asuu Aasian maissa. Muiden maailman maiden tavoin väes­tön keski-ikä nousee Aasiassa kovaa vauhtia.

”Japania lukuun ottamatta Aasian maiden on alettava laatia suunnitelmia väestön vanhenemisen varalle jo nyt”, vaatii Somnath Chatterji Maailman terveysjärjestö WHO:n Delhin toimistosta. Hänen mukaansa ongelma on siinä, että vaikka Aasian maat vanhenevat kovaa kyytiä – eli ihmisten elinikä nousee – ne eivät kuitenkaan rikastu samaan tahtiin.

YK:n arvioiden mukaan joka neljäs aasialainen on yli 60-vuotias vuonna 2050. Vuonna 2010 kuudenkymmenen vuoden ikäpyykin oli sivuuttanut joka kymmenes. Naisia heistä on 65 prosenttia.

”Absoluuttisina lukuina suurimmat vanhus­väestöt tulevat olemaan Kiinassa ja Intiassa. Yhden lapsen politiikan vuoksi Kiinan väestö vanhenee Intiaakin nopeammin”, Chatterji sanoo.

Hallitusten antamien tietojen perusteella yli 60-vuotiaiden osuuden Kiinassa arvioidaan nousevan vuoteen 2050 mennessä 165 miljoonasta 439 miljoonaan, Intiassa 93 miljoonasta 323 miljoonaan. Intian kokonaisväestön määrän uskotaan ohittavan Kiinan vastaavan samassa ajassa.

Ikääntyminen ei tunnu vain Aasian jättiläismaissa. Yksi nopeimmin vanhenevista maista on Bangladesh, jossa yli 60-vuotiaiden osuuden lasketaan nelinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Vauraissa maissa eläkkeet ja sosiaalivakuutukset ovat usein sidoksissa työssäoloon. Vastaavan järjestelmän soveltaminen Aasian maihin ei onnistu sinällään, sillä suurin osa ihmisistä työskentelee epävirallisella sektorilla.

”Epävirallisella sektorilla työskentely tarkoittaa sitä, ettei ihminen kuulu sosiaaliturvan piiriin. Puolet thaimaalaisista jää ilman tuloja eläkeikäisinä”, sanoo uutistoimisto IRIN:ille taloustieteen professori Amornrat Apinunmahakul Thaimaan kansallisesta kehitysinstituutista.

Tällä hetkellä hallitus maksaa thaimaalaisille vanhuksille eräänlaista kansaneläkettä 500 bahtia eli noin 12 euroa kuukaudessa. Minimipalkka Thaimaassa on noin 1500 bahtia.

Thai-vanhuksen eläke on mitätön, mutta lähimaissa asiat ovat vielä huonommin.
”Yleistuntuma on, etteivät vastaavat ohjelmat ole mahdollisia”, kommentoi asiaa IRIN:ille newdelhiläistä Help Age -kansalaisjärjestöä johtava Dave Mather.

Eliniän pidentyminen johtaa myös ikään liittyvien sairauksien yleistymiseen. Esimerkiksi dementoivien sairauksien uskotaan lisääntyvän huomattavasti.

Selviytyäkseen aasialaiset vanhukset tarvitsevat toimivia, yleensä perheen ja suvun muodostamia verkostoja.

”Vanhusten sosiaalinen eristäytyminen on suurin huolenaihe, kun perheet pienenevät. Ihmiset myös muuttavat usein ulkomaille ja vanhukset jäävät elämään yksinään”, Somnath Chatterji
toteaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu