Verkkoon ktunaxaa oppimaan

Pohjoisamerikkalaisen ktunaxa-kansan kieli uhkasi kadota, mutta pelastus löytyi First voices -verkkosivuilta.

Kanada. Ktunaxoihin kuuluu enää pari tuhatta ihmistä. Kieli on ainutlaatuinen, eikä sillä ole sukulaiskieliä. Sujuvasti ktunaxaa puhuvien määrä on huvennut lähes olemattomiin, kun kansan jäsenet ovat hajaantuneet perinteisiltä asuinalueiltaan eri puolille Kanadaa. Kunnolla kieli on hallussa enää vain kourallisella ikäihmisiä.

Havaittuaan kieleensä kohdistuvan uhan, ktunaxat ovat alkaneet ponnistella ensin sen säilyttämiseksi ja nyttemmin myös opettamiseksi.

”Olimme menettämäisillämme paljon itsestämme ja kansastamme, kun vanhuksemme kuolevat”, sanoo kielen aktiivisiin säilyttäjiin kuuluva Marisa Philips Al Jazeeralle. Hänestä vanhojen kielitaidon ja nuorten teknologiaosaamisen yhdistäminen on yksinkertaisesti järkevää.

Philips kumppaneineen kerää ja julkaisee ktunaxankielistä materiaalia internetissä. He ovat myös tehneet lapsille pelejä ja aikuisille ilmaisia oppimateriaaleja.

Ktunaxojen ja muiden alkuperäiskansojen kieliin voi perehtyä First voices -nettisivuilla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu