Rengasmies on Jouni Hurskaisen, 30, yhden miehen yritys. Se auttaa pääkaupunkiseudun pyöräilijöitä, joiden menopelit vaativat pientä korjausta.
Rengasmiehellä ei ole toimitilaa, vaan pyörät korjataan siellä, missä tarve on. Hurskaisen selässä kulkeva 40-litrainen reppu pullistelee jako- ja kiintoavaimia, pihtejä, ketjuöljyä ja muita tykötarpeita. Vararenkaitakin löytyy yli 20 eri koossa
”Tavallisimmin korjailen pyöriä kerrostalojen sisäpihoilla, mutta tarvittaessa muuallakin”, Hurskainen kertoo.
Toukokuun alusta täysipäiväisenä rengasmiehenä toiminut Hurskainen on siviilissä lvi-insinööri ja intohimoinen pyöräharrastaja ja -korjaaja. Hän päätti tehdä harrastuksesta työn, ja ryhtyi kesän ajaksi yrittäjäksi. Uudelle palvelulle on riittänyt kysyntää.
Asiakkaita rengasmiehellä on laidasta laitaan. Hieman yli puolet asiakkaista on naisia. Vaikka pyörällä itsekin liikkuva rengasmies palvelee kaikkialla Kehä I:n sisäpuolella, suurin osa asiakkaista on Helsingin kantakaupungista. Ikähaarukka liikkuu nuorista aikuisista eläkeläisiin.
”Palvelua käyttävät ihmiset, jotka eivät itse ole intohimoisia pyöränkorjaajia. Osa on koviakin pyöräilijöitä, jotka kuitenkaan eivät halua liata sormiaan”, Hurskainen sanoo.
Tavallisimmin apua tarvitaan firman nimen hengessä puhjenneen renkaan paikkaamiseen. Tai käytännössä vaihtamiseen.
”Harvoin paikkaan tien päällä, vaan otan vanhoja renkaita talteen ja korjaan niitä kotosalla.”
Rengasmies tarjoaa apua pyöräilyn pikkupulmiin, mutta vaikkapa koko talven lumihangessa marinoitu polkupyörä on rengasmiehelle liian työläs korjattava. Tien päällä ei kannata tehdä monimutkaisia, pyörän pieniin osiin purkamista vaativia huoltotöitä, vaan niitä varten pyörä pitää yhä viedä perinteiseen pyöräkorjaamoon.
Yksinkertaisimmillaan asiakas saattaa tarvita apua vain ilman pumppaamiseen renkaisiin.
”Joko asiakkaalla ei ole pumppua, tai ei ole tarpeeksi voimaa käsipumpun käyttämiseen. On itse asiassa aika rankkaa pumpata renkaisiin tarpeeksi ilmaa. Useimmat jättävät ne vajaiksi.”
Kesken matkaa hajonneiden pyörien ensiapu on vain osa rengasmiehen työstä. Jos pyörä ei jätä tien päälle, voi korjausajan sopia etukäteen omalle kotipihalleen.
Rengasmies päivystää viikolla aamuseitsemästä iltakuuteen, lauantaisin lyhyemmän ajan, ja palvelee syyskuun loppuun asti. Sen jälkeen Hurskainen muuntautuu rengasmiehestä takaisin insinööriksi, ja palaa talvikaudeksi työpöydän ääreen.