Fossiiliset rohmuavat tukia

Raportin mukaan fossiilisten polttoaineiden tuet eivät mene oikeaan osoitteeseen.

Fossiilisten polttoaineiden tuki vaarantaa kamppailun ilmastonmuutosta vastaan ja epäonnistuu ydintavoitteessaan, köyhien tukemisessa, todetaan Overseas Development Instituten (ODI) tuoreessa raportissa.

Kansainväliset rahoituslaitokset tukevat kehittyvien maiden energiantuotantoa erilaisin tuin. Raportin mukaan 12 suurimmalle kehittyvien maiden päästöjen tuottajille annetusta tuesta yli 75 prosenttia menee fossiilisten polttoaineiden hankkeille.

Tuki on tarkoitettu kaikkein köyhimpien avuksi, mutta tutkimuksen mukaan se ei heitä tavoita. Raportissa kerrotaan, että Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan 20 prosenttia köyhimmistä kotitalouksista saa alle 7 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tukien hyödyistä.

Tukien poistaminen olisi raportin mukaan kaikkien etu: se poistaisi vääristyneet kannustimet, jotka nostavat hiilipäästöjä, kannustaisi investoimaan vähähiilisiin vaihtoehtoihin ja vähentäisi painetta valtion tukeen.

”Jos hallitukset aikovat pitää lupauksensa välttää hallitsematon ilmastonmuutos ja sitoutua kahden asteen lämpenemiseen, heidän on tehtävä hiilipäästöistä vähitellen kalliimpia hinnoittelemalla päästöt selvästi ja näkyvästi”, raportti vaatii.

Irti tuista 2020 mennessä

Raportissa vaaditaan, että maailman rikkaimpien maiden G20-ryhmän tulisi lopettaa fossiilisten polttoaineiden tukeminen vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi rikkaiden maiden tulee luopua hiilen tukemisesta sekä öljyn ja maakaasun etsinnöistä vuoteen 2015 mennessä.

Kirjoittajat huomauttavat, ettei fossiilisten polttoaineiden tuelle ole olemassa yhteisesti sovittua määritelmää. ”On mahdotonta päästä sopimukseen sellaisen leikkaamisesta, jota ei voi mitata.”

ODI-raportin tekijät arvioivat, että 11 rikkainta maata käytti vuonna 2011 energiatukiin omissa maissaan 74 miljardia yhdysvaltain dollaria. Eniten tukia jakoivat Venäjä, Yhdysvallat, Australia, Saksa ja Britannia.

Kansainvälisen energiajärjestön laskelmien mukaan fossiilisten polttoaineiden tukiin käytetään kuusi dollaria jokaista uusiutuvaan energiaan käytettyä dollaria kohti, kerrotaan raportissa.

Overseas Development Institute on Britannian johtava itsenäinen kehitys- ja humanitaarisiin asioihin keskittyvä ajatushautomo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu