Bolivialle YK:lta erityislupa kokalehdelle

Kokalehtien perinteistä käyttöä ei enää tulkita laittomaksi huumeiden käytöksi. Vastavuoroisesti Bolivia sitoutuu kansainvälisiin huumesopimuksiin.

Bolivia. Yhdistyneet kansakunnat on päättänyt, että kokalehtien perinteistä käyttöä Boliviassa ei enää tulkita laittomaksi huumeiden käytöksi, kertoo The New York Times. Kyseessä on merkittävä voitto Bolivian presidentille Evo Moralesille, joka itsekin oli ennen poliitikon uralle ryhtymistään kokanviljelijä.

Kokapensas on kokaiinin raaka-aine. Bolivian alkuperäiskansojen keskuudessa kokapensaan lehtiä on perinteisesti käytetty mietona piristeenä. Kokanlehtiä on yleensä pureskeltu, mutta niistä tehdään myös teetä ja lääkkeitä. Kokalla on rooli myös monissa uskonnollisissa ja sosiaalisissa rituaaleissa.

Vuosi sitten Moralesin hallitus vetäytyi kansainvälisistä huumesopimuksista, koska ei saanut maalle poikkeuslupaa kasvin perinteiselle käytölle. Nyt YK:n äänestyksessä Bolivian erityisvapautta vastusti 15 maata, kun sen hylkäämiseen vastustajia olisi täytynyt olla 62. Vastustajiin kuului muiden muassa Yhdysvallat.

Vastavuoroisesti Bolivia liittyy jälleen kansainvälisiin huumesopimuksiin, ja saa samalla takaisin mahdollisuutensa saada apua huumeiden salakuljetuksen torjumiseen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu