Miehen äiti oli tehnyt päätöksen: tuossa on sopiva morsian. 23-vuotias Kunduz oli lähdössä yliopistolta, kun viereen pysähtyi kaksi autoa täynnä tuntemattomia miehiä.
”Huusin ja taistelin vastaan.”
Mutta mitä yksi nainen pystyy kahdeksaa miestä vastaan. Kunduz vietiin tuntemattoman miehen kotiin.
Alkoi morsiameksi pakottaminen. Perinteen mukaan naisesta tulee vaimo, kun sulhasen sukulaisnaiset ovat painaneet naisen päähän valkoisen liinan.
Maaseudun kouluttamattomat kirgiisit ovat usein taikauskoisia ja vanhoja ihmisiä kunnioitetaan käsittämättömyyksiin asti. Jos isoäiti heittäytyy oven eteen makaamaan, nuori tyttö ei mene siitä yli. Toinen klassikkotemppu on uhata kirota nainen, jos tämä ei jää taloon.
”Itkin, vastustin ja huusin – mutta jäin”, Kunduz, 38, sanoo ja purskahtaa itkuun. Hän ei uskaltanut lähteä, koska pelkäsi kiroamista liikaa. 15 vuotta sitten tapahtuneesta ryöstöstä on yhä vaikea puhua.
Kunduz pysyi ryöstäjänsä talossa viisi vuotta. ”Hän sätti minua jatkuvasti. Hän sanoi, ettei edes olisi halunnut naida minua, mutta hänen äitinsä oli valinnut minut.”
Pariskunnalle syntyi kaksi lasta. Nyt 14-vuotias Kizi-tytär ja 12-vuotias Ulu-poika.
”Heidän takiaan jäin. En halunnut, että lapseni joutuvat kasvamaan ilman isää.”
Koulutettu tyttö ei suostu jäämään
Kunduz kertoo tarinaansa yliopistolla Etelä-Kirgisian Oshissa. Hän on tullut valistamaan nuoria, jotta he välttäisivät hänen kohtalonsa. Tapahtuman järjestää kansalaisjärjestö Kyrgyz Family Planning Alliance.
”Ihmiset eivät tiedä, että ryöstö on laitonta. Lampaan ryöstämisestä voi saada viiden vuoden tuomion, mutta naisten ryöstämisestä ei saa yleensä mitään!” järjestön johtaja Baktygul Bozgorpojeva raivoaa.
Bozgorpojevan mukaan joka kymmenes Kirgisian avioliitoista solmitaan ryöstämällä morsian.
”Jos tyttö on koulutettu, hän lähtee talosta eikä pelkää miehen sukulaisia. Siksi valistus on tärkeää.”
Suurin riski on 16–17-vuotiailla tytöillä keväällä koulujen päättyessä. Monet miehet lähtevät Venäjälle kesäksi kausitöihin ja keväällä haluttu tyttö on todennäköisesti vielä vapaana.
Useimmiten ryöstäjä valitsee naisen etukäteen, toisinaan nuoripari sopii asiasta yhdessä. Joskus uhri valikoituu täysin sattumanvaraisesti.
Halpa tapa päästä naimisiin
Bozgorpojeva kertoo miehestä, joka ryösti kolme eri tyttöä saman päivän aikana. Vasta kolmas alistui jäämään.
Kirgisiassa on neuvostoajan jälkeen herännyt harhaluulo, jonka mukaan ryöstö olisi vanha kirgiisiperinne. Bozgorpojevan mielestä ryöstö on vain halpa tapa päästä naimisiin.
”Nykyisessä talouskriisissä myös morsiamenryöstöt ovat lisääntyneet”, Bozgorpojeva sanoo.
Pelkästään tänä vuonna kaksi ryöstettyä tyttöä on tehnyt itsemurhan Karakolin vuoristoalueella. Toinen tytöistä hirttäytyi vain päivä ryöstön jälkeen.
Traaginen tapahtuma johti historialliseen tuomioon, kun tytön ryöstänyt mies tuomittiin kuudeksi vuodeksi työleirille.
Kunduzin aviohelvetti päättyi, kun hän riitautui lopullisesti miehen perheen kanssa. Nyt hän työskentelee liikunnanopettajana ja oma äiti auttaa lasten kasvattamisessa.
”En tunnistaisi miestäni, jos hän kävelisi kadulla vastaan. Lapset eivät enää kysele isästään.”
Kunduzin kuukausipalkka on pieni, mutta hän ei kaipaa aviomiestä jakamaan elämää ja taloudellisia menoja.
”Näin mitä avioliitto on, en halua sitä elämää enää”, Kunduz sanoo.
Perhe pärjää ilmankin. Tytär on valittu luokkansa edustajaksi ja poika menestyy opinnoissaan.
Yhdestä asiasta hän on varma. ”Tyttäreni ei tarvitse pelätä kohtaloani.”