Helsingin Taidehalliin pystytetyssä Karjala!-näyttelyssä kymmenen taiteilijaa pohtii nykykarjalaista identiteettiään. Karjalaan liittyviä myyttejä ja tunteita purkavat teokset kurottautuvat käsittelemään pakolaisuuden, kansalaisuuden ja kulttuurisen identiteetin teemoja.
Karjalan kielen sana ozane tarkoittaa ihmisen osaa – yhtä lailla onnea ja onnettomuutta.
Ihmisen osaa pohtii teoksissaan myös Ozane-taiteilijaryhmä. Taiteilijoita yhdistää karjalainen identiteetti: moni heistä on varttunut nuoreksi aikuiseksi itäisessä Suomessa, ja monen vanhempien koti jäi sodan jälkeen rajan taakse.
Taiteilijaryhmä toivoo, että sodasta selvinneen, menetyksiä kokeneen sukupolven rankat kokemukset voitaisiin nähdä seuraavien sukupolvien voimauttavana varantona.
Karjala nousee näyttelyssä myös metaforaksi; kaikilla meillä on oma Karjalamme, menetys tai kriisi, joka voi surun lisäksi tarjota alun uudelle.
Näyttelyn teoksissa palataan Karjalaan ja taiteilijoiden sukujen tarinoihin. Valokuvat, videot ja installaatiot saavat pohtimaan myös nykysiirtolaisuutta. Karjala nouseekin näyttelyssä laajemmin pakolaisuuden ja kodittomuuden kuvaksi. Mitä jos kotoa joutuisi lähtemään nyt heti?
Karjala! Helsingin Taidehallissa (Nervanderinkatu 3) 14.4. asti. Ti, to, pe 11–18, ke 11–20 la–su 11–17, ma suljettu. pääsyliput 9 € / 6 €. Alle 18v. vapaa pääsy.