Kirahvia välipalaksi

Etelä-Afrikassa antiloopinliha saattaakin olla kirahvia, hevosta, sikaa tai kengurua.

Etelä-Afrikka. Hevosella höystetty lasagne on jo vanha juttu, mutta maistuisiko kuivattu kirahvi? Tai kenguru?

Lihatuotteista on löytynyt yllättäviä vierailijoita myös Etelä-Afrikassa. Kun eurooppalainen lihaskandaali kävi kuumana, päätettiin Etelä-Afrikassa ottaa paikallinen suosikkiherkku biltong suurennuslasin alle. Biltongia eli kuivattuja lihasuikaleita on maassa myynnissä kaikkialla, ja sellaisenaan syötävät kuivalihat ovat tavallista naposteltavaa vaikka välipalana tai retki­eväänä.

Erityisen vivahteikkaiksi Western Cape -yliopiston tutkimuksessa osoittautuivat antilooppeihin kuuluvana kuduna myydyt kuivalihat. Kuduna kaupattiin muun muassa hevosta, kirahvia, sikaa ja kengurua.

Kaikkiaan tutkittiin 146 näytettä. Niistä yli sata sisälsi aivan muuta lihaa kuin mitä tuoteseloste väitti, The Sowetan -lehti kertoo. Esimerkiksi strutsina myyty biltong oli edellisessä elämässään ollut sika.

Jos haluaa tietää, mitä biltongia oikein mutustelee, kannattaa välipalaksi valita terveellisinä kaupattujen riistalihojen sijaan ihan vaan tylsästi nauta. Se oli ainoa tuote, jonka kohdalta ei yhdestäkään pakkauksesta löytynyt vilunkipeliä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu