Naismotoristia oudoksutaan Ugandassa

Moottoripyörätaksi tuo kaivattuja lisätuloja opettajan perheelle.

Uganda. Moottoripyörätaksi eli bodaboda kuuluu yleisimpiin kulkuneuvoihin Ugandassa. Ala on miesvaltainen: esimerkiksi Gulun kaupungista löytyy vain yksi naispuolinen kuljettaja.

Keddy Olanya, 32, on kolmen lapsen äiti. Toimittuaan vuosia opettajana pohjoisugandalaisessa Lukomen kylässä hän keksi tavan kasvattaa sadan euron kuukausiansioitaan. Olanya ryhtyi ajamaan moottoripyörätaksia viikonloppuisin ja lomilla läheisessä Gulun kaupungissa. Tienesti voi nousta 15 euroon päivässä.

Olanyan mukaan naispuolinen ”boda” ansaitsee paremmin kuin mies.

”Asiakkaat luottavat enemmän naiskuljettajaan, koska minä en kaahaa”, hän sanoo.

Ugandaa on luonnehdittu bodaboda-taloudeksi ajopelien runsauden vuoksi. Kymmenen vuoden takainen tutkimus arvioi, että 1,6 miljoonaa ugandalaista hankki osan elannostaan kuskina. Lisäksi pyörien huolto työllisti 100 000 henkeä.

Ehdotuksia tulee

Olanya ei ole välttynyt kommenteilta, joiden mukaan perheenäiti ei sovi bodaksi. Hän ajaa intialaisvalmisteista pyöräänsä nilkkoihin ulottuvassa mekossa. Silti moni miesasiakas yrittää maksaa ylimääräistä ja ostaa muitakin ”palveluja”.

”Tässä työssä on pidettävä kiinni periaatteista”, Olanya painottaa. Opettajana hän on kouliintunut käsittelemään ihmisiä ja osaa olla suututtamatta asiakkaitaan.

”Pitää puhua pehmeästi, mutta pysyä tiukkana.”

Eniten Olanyaa harmittavat toisten naisten vähättelevät kommentit, mutta hän ei aio luovuttaa. ”Naisethan vaativat tasa-arvoa. Minusta jokaisen pitää sukupuolesta riippumatta voida tehdä työtä, jolla pystyy hankkimaan elantonsa.”

Flavia Nuwabine, 23, puolestaan on ajanut kaksi vuotta moottoripyörätaksia Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Hän ei ole koskaan kohdannut naispuolista kollegaa.

Nuwabine päätyi alalle opiskeltuaan hotelli- ja ravintola-alan johtotehtäviä, joissa palkkaa olisi herunut 30 euroa kuussa. Kuljettamalla ihmisiä ja tavaraa hän ansaitsee keskimäärin 8,5 euroa päivässä. Työpäiviä on kuusi viikossa ja ne venyvät 11-tuntisiksi.

”Kuulen ikäviä huomautuksia sekä naisilta että miehiltä. Monen mielestä tämä on miesten ala, joka ei kerta kaikkiaan sovi nuorelle naiselle. Mutta minä tienaan leipäni ja sillä siisti.” IPS.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu