Vain leskinaisella asiaa päälliköksi Lesothossa

Päälliköiden tyttäret eivät jatkossakaan peri isänsä asemaa.

Lesotho. Lesothon perustuslakituomioistuin on päättänyt, etteivät päälliköiden tyttäret jatkossakaan peri isänsä asemaa, kertoo BBC. Perustuslakituomioistuin otti asian käsittelyyn Senate Masuphan kanteesta. Masupha vaati itselleen päällikköasemaa, jonka hänen äitinsä peri miehensä kuoltua.

”Se [aseman periytyminen leskelle] on osoitus siitä, että naisia ei syrjitä. Vakanssin saadakseen naisen täytyy vain olla tietyssä asemassa”, tuomari Ts’eliso Monaphathi perusteli tuomioistuimen päätöstä.

Täysin vastakkaisen tulkinnan teki Masuphaa avustanut eteläafrikkalainen asianajaja Priti Patel.

”Pohjimmiltaan perustuslakituomioistuin vahvisti sen, että Lesothossa naiset ovat toisen luokan kansalaisia”, Patel toteaa tiedotteessaan.

Lesothon kaksikamarisen parlamentin ylähuone koostuu 11:stä kuninkaan valitsemasta edustajasta ja 22:sta päälliköstä. Päällikköys periytyy suvussa.

Vuonna 2011 Lesotho rankat­tiin Maailman talousfoorumin sukupuolten tasa-arvon kehitystä koskeneessa arvioinnissa kahdeksanneksi. Taakse jäivät muiden muassa Yhdysvallat ja Britannia

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu