Artikkelikuva

Tellus uusin silmin

Maailmanvaihto tarjoaa nuorille ensikosketuksen maailmaan.

Maailmanvaihto ry:tä koskeviin kysymyksiin vastaa tiedottaja Minna Räisänen.

Keitä te oikein olette?

Maailmanvaihto on järjestö, joka lähettää Suomessa asuvia 18–30-vuotiaita vapaaehtoistyöhön ulkomaille, ja vastaanottaa ulkomaalaisia nuoria töihin Suomeen. Lähtijöitä ja tulijoita on vuosittain noin 30. Välityksellämme lähdetään Afrikkaan, Aasiaan, Latinalaiseen Amerikkaan, Eurooppaan ja Oseaniaan.

Maailmanvaihto on kansainvälisen vaihtoverkoston jäsen. Verkoston perusti yhdysvaltalainen kirkkokunta toisen maailmansodan jälkeen. He halusivat rakentaa rauhaa sodan voittajien ja häviäjien välille ottamalla saksalaisia nuoria vaihto-oppilaiksi. Nykyään verkosto toimii neljässäkymmenessä maassa. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1958.

Millaista toimintanne on?

Lähetämme nuoria työhön puolesta vuodesta vuodeksi. Suurin osa töistä on sosiaali- ja opetusalalla, kuten kouluissa ja päiväkodeissa. Muita työpaikkoja ovat esimerkiksi ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt ja terveydenhoitoala.

Taannoin eräs lähtijä toimi Costa Ricassa kilpikonnien suojelutyössä. Hän esimerkiksi partioi rannalla kilpikonnien munimisaikaan.

Olemme pieni toimija, joten pystymme tarkastelemaan hakijoiden tilannetta yksilöllisesti. Erityistä ammatillista taustaa tai työkokemusta ei tarvita. Jos niitä on, voi niitä päästä hyödyntämään.

Suomeen tulijoille järjestämme isäntäperheitä. Mukana on usein lapsiperheitä, joissa vanhemmat haluavat tarjota lapsilleen mahdollisuuden tutustua erilaisiin ajattelutapoihin ja oppia kieliä. Usein perheet puhuvat vapaaehtoisesta uutena perheenjäsenenä, ja palaaja saattaa viitata “Costa Rican äitiinsä”. Sitoutuminen tuntuu aidolta.

Mikä on paras saavutuksenne?

On palkitsevaa nähdä monissa vapaaehtoisissa työjakson aikana tapahtuva positiivinen muutos.

Monilla lähtijöistä vuorovaikutus järjestömaailman kanssa ei ole jäänyt vaihtojaksoon. He ovat kiinnostuneet kehityskysymyksistä ja jääneet mukaan järjestömme toimintaan.

Mitkä ovat suurimpia esteitänne?

Meillä ei ole kunnollista aluetoimintaa Suomessa, olemme aika pääkaupunkikeskeinen järjestö. Lähtijämme ovat kuitenkin eri puolilta Suomea, ja vapaaehtoisetkin sijoittuvat ympäri maata. Meillä ei ole toistaiseksi resursseja aluetoiminnan käynnistämiseen ja sen tukemiseen.

Miksi minun pitäisi osallistua toimintaanne?

Vaihdon idea on kulttuurien välinen oppiminen yhdessä paikallisten kanssa.

Osa hakijoistamme lähtee lukion jälkeen, jolloin tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki. Usein kuviot selkiytyvät matkalla, ja nuoret saavat jotain ideaa siitä, mitä haluavat tehdä. Moni vahvistuu sosiaalisesti, kun pääsee tutustumaan erilaisiin ihmisiin. Tuntuu, että he saavat ulkomaankokemuksesta uutta virtaa.

Ohjelmamme ei ole sellainen, että me vain lähetämme ja se on siinä. Ohjelma on valvottu. Vapaaehtoinen saa valmennusta ennen lähtöä, lisää valmennusta kohdemaassa ja kielikurssin.

Isäntäperheenä taas avautuu mahdollisuus tarkastella omaa elinympäristöään uusin silmin. Saattaa tutustua paikkoihin, joita ei itse ole pitänyt mielenkiintoisina.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Satakieli. Se on muuttolintu, joka osaa toimia useissa ympäristöissä. Se on toimintamme ydin. Eletään ja opitaan yhdessä, “sadoilla kielillä”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu