Yhdysvallat. Alaska johtaa raiskaustilastoja Yhdysvalloissa, kertoo The Atlantic. 59 prosenttia alaskalaisista naisista on joutunut seksuaalisen väkivallan tai parisuhdeväkivallan tai molempien kohteeksi Alaskan Anchoragen yliopiston tutkimuksen mukaan. Raiskauksia on lähes kolme kertaa Yhdysvaltain keskiarvoa enemmän, lasten hyväksikäyttötapauksia lähes kuusinkertaisesti.
Tutkijoiden mukaan luvut ovat todellisuudessa vieläkin korkeampia, sillä seksirikoksia jätetään yleisesti ilmoittamatta poliisille ja Alaskassa seksuaalisesta väkivallasta vaietaan kulttuurisista syistä.
Alaskan alkuperäisasukkaisiin kuuluvat naiset joutuvat lähes kymmenen kertaa todennäköisemmin seksuaalisen hyökkäyksen kohteeksi kuin muut naiset. Asiantuntijat kuitenkin korostavat, että ongelma koskee kaikkia väestöryhmiä.
Syyt synkälle tilanteelle juontavat viranomaisten mukaan sekä miesvaltaisten työpaikkojen runsaasta määrästä että harvasta asutuksesta: valtavan alueen moniin kyliin ei johda teitä.
Poliiseja on vähän ja harvassa. Tällä hetkellä ainakaan 75 kylällä ei ole paikallispoliisia. Poliisin tulo rikospaikalle saattaa kestää tunneista päiviin. Seksuaalirikoksiin liittyvä DNA:n kerääminen on useissa tapauksissa jo liian myöhäistä.
Traumaattinen historia
Paikallisyhteisöjen suhtautumisesta poliisiin kertoo jotain se, että monilla Länsi-Alaskan alkuperäiskielillä poliisi kääntyy ”häneksi, joka tulee ja vie pois”. Syrjäisissä kolkissa ei ole myöskään tarjolla tukipalveluita uhreille.
Lojaalius eristyneiden yhteisöjen sisällä on vahva. Usein hyväksikäyttäjä on sukulainen, ja yhteisö painostaa uhria vaikenemaan. Seksuaalisesta väkivallasta puhuminen on ollut tabu, joka tosin viime aikoina on alkanut vähitellen murtua kansalaisyhteiskunnan ja viranomaisten kampanjoiden ansiosta.
Toisaalta myös Alaskan kaupungeissa tilanne on huolestuttava. Vuonna 2010 alaskalaisissa Anchoragen ja Fairbanksin kaupungeissa tehtiin Yhdysvaltojen kaupungeista eniten raiskauksia asukasmäärään nähden.
Väkivallan ja hyväksikäyttöjen taustalla saattaa The Atlanticin mukaan olla myös Alaskan synkkä historia. 1800-luvulta alkaen alkuperäiskansoihin kuuluvia lapsia lähetettiin sisäoppilaitoksiin kauas kotoa. Sisäoppilaitoksissa lapsia kohdeltiin usein väkivaltaisesti, käytettiin seksuaalisesti hyväksi ja painostettiin unohtamaan oma kieli ja kulttuuri.
Monista hyväksikäytön uhreista tuli hyväksikäyttäjiä, jolloin väkivallan kierre on jatkunut sukupolvelta toiselle.