Lieneekö lukijaa, jota ei olisi koskettanut New Delhissä toissa vuonna sattunut joukkoraiskaustapaus, joka johti uhrin, 23-vuotiaan fysioterapiaopiskelijan kuolemaan. Ja pian jo uutisoitiin kahdesta teinitytöstä, jotka löydettiin hirtettyinä ja raiskattuina Uttar Pradeshin osavaltiossa.
Karmivaa, masentavaa, pelottavaa.
Mitä Intiassa oikein tapahtuu?
”Suurin osa intialaisista miehistä on aivan hukassa”, vastaa Harish Sadani, joka jo 20 vuotta sitten perusti Mumbaissa järjestön nimeltä Mava, Men Against Violence and Abuse. Vaikka yhden miehen pyörittämä yhdistys pysyy hädin tuskin kasassa resurssien puutteen vuoksi, Intian viime vuosien tapahtumat ovat saanet Sadanin entistä itsepäisemmäksi.
Jotkut sanovat, että maassa on käynnissä kulttuurinen sota: konservatiivit kokevat, että naisten käytöstä ja pukeutumista pitäisi kontrolloida enemmän yhä länsimaalaistuvammassa ympäristössä. Liberaaleimmat taas pyrkivät epätoivoisesti muokkaamaan Intiasta naisille siedettävämpää elinpaikkaa.
Mumbailaisten bussien kyljissä näkee maalattuja valistuslauseita: ”Kun tapat yhden tytön, tapat samalla monia muita”. Jotta muutos voisi toteutua, sen on lähdettävä miehistä, uskoo Sadani.
Sadanin käyttöön on lahjoitettu repsahtanut toimistotila autististen lasten koulusta Andherin alueelta Mumbaista. Siellä hän pyörittää neuvontapuhelinta ja ottaa vastaan miehiä, jotka kaipaavat keskusteluapua.
”Miehet saavat seksivalistuksensa pornosta ja ovat samalla aivan pihalla omista tunteistaan. Hämmennys purkautuu väkivaltana ja naisvihana. Lisäksi monet tytöt kokevat jo varhain olevansa tarpeettomia ja alempiarvoisia, joten he uskovat ansaitsevansa kokemansa vääryydet”, Sadani pohtii.
”Naisille suunnattujen palveluiden lisäksi myös intialaiset teinipojat tarvitsevat turvallisen foorumin ilmaistakseen itseään ja keskustellakseen ongelmista, jotka purkautuvat väkivaltaisena ja seksualisoituna käytöksenä.”
Järjestön neuvontapuhelin on tätä varten. Siihen voi soittaa nimettömänä.
”Useimmat kysymykset liittyvät seksiin ja parisuhteisiin: Onko itsetyydytys normaalia? Miten voisin hallita vihan tunteitani? Mitä kuukautiset ovat? Miten toimia, jos isä hakkaa äitiä?”
Viime aikoina myös tytöt ovat alkaneet soittaa. Sadanin mieleen on jäänyt erityisesti yksi.
”Hän oli poikkeuksellisen suorapuheinen intialaiseksi naiseksi. Hän sanoi: ’Minä pidän seksistä, ja olen ollut sängyssä useamman miehen kanssa. En halua kuulla mitään moraalisaarnaa. Tiedän, mitä mieltä useimmat ihmiset tästä ovat. Mutta voisitko vain kertoa, kuinka monta kertaa jälkiehkäisyä voi käyttää ilman, että siitä on haittaa?’”
Neuvontapuhelimen lisäksi Sadani järjestää pojille maskuliinisuusleirejä. Leireillä pojat osallistuvat ryhmäkeskusteluihin, draamaharjoituksiin ja kirjoituspiireihin, joiden tarkoituksena on kyseenalaistaa sukupuolirooleja ja asettaa miehet naisten asemaan ymmärryksen ja empatian lisäämiseksi.
”Kun puhumme miesten väkivallasta naisia kohtaan, on keskityttävä sekä miehiin että naisiin. Pelkkä naisten auttaminen ei riitä. Miehillä on kortit käsissään: he voivat olla kannustavia ja lämpimiä naisia kohtaan niin halutessaan ja toimia terveemmän, tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta. Heidän pitää vain haluta muuttaa omaa käytöstään”, Sadani kuittaa ja vastaa pirisevään puhelimeensa.