Mosambik. Kohdunkaulansyövän riski ja kuolleisuus ovat Mosambikissa Afrikan korkeimmat. Syövän saa seitsemän tyttöä sadasta ja viisi kuolee siihen. Syöpä todetaan vuosittain 5 600 naisella, ja heistä 4 000 menehtyy.
Tilastot kertovat vain osan totuudesta, sillä puolet Mosambikin 26 miljoonasta asukkaasta on terveydenhuollon ulkopuolella.
Osassa Mosambikin terveyskeskuksia oli aloitettu rutiininomaiset seulonnat kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden löytämiseksi. Syövän aiheuttaa pääasiassa sukupuoliteitse leviävä papilloomavirus, joka voi myös olla oireeton ja parantua itsestään.
”Naiset etsivät apua vasta, kun heillä on kipuja, mikä tarkoittaa pitkälle edennyttä syöpää. Saattaa kulua kuukausia ennen kuin potilas pääsee gynekologille ja irtosolukokeeseen, ja silloin on liian myöhäistä”, sanoo hoitaja Ana Mafalda Chissano.
Papilloomaviruksen jäljittäminen on nyt kytketty osaksi neuvolarutiineja, ja tuhat hoitajaa on koulutettu tehtävään, kertoo tohtori Aventina Cardoso kansainvälisestä Jhpiego-terveysjärjestöstä, joka tukee Mosambikin hanketta.
Järjestön tilaston mukaan seulotuista naisista yhdellä kymmenestä tavattiin syövän esiastetta merkitseviä solumuutoksia ja yhdellä 20:stä oli syöpä.
Hiv altistaa syövälle
Syöpäaltistusta pahentaa ja taudin etenemistä nopeuttaa hi-virus, jota kantaa noin joka kymmenes lisääntymisikäinen mosambikilainen.
”Mitä heikompi immuunipuolustus, sitä nopeammin kohdunkaulansyöpä kasvaa”, selittää YK:n väestörahaston Unfpan lääkäri Amir Modan. Kohdunkaulansyöpä on Mosambikin 15-44 -vuotiaiden naisten yleisin syöpätyyppi.
Mosambikissa kondomin käyttö on vähäistä, alle neljännes sanoo suojautuvansa silloinkaan, kun seksiin liittyy riskejä. Se pahentaa sekä papillooman että hivin riskiä.
Lisäpulmia tuo Cardoson mukaan taikausko. Hänen Zambezian maakunnassa haastattelemistaan naisista puolet piti kohdunkaulansyövän syynä uskottomuutta ja yli 40 prosenttia piti syynä noituutta.
Cardoso korostaa ennaltaehkäisyn merkitystä syövän torjunnassa. Ensimmäiset 8 500 kymmenvuotiasta tyttöä on rokotettu tänä vuonna papilloomavirusta vastaan.