Maailma. Suurin osa maailmasta on onnistunut pääsemään eroon poliosta. Merkittävä etappi saavutettiin tammikuussa, kun Intia julistettiin poliottomaksi maaksi. Valtion katsotaan päässeen poliosta eroon, kun yhtään tartuntaa ei ole todettu kolmeen vuoteen.
Saavutus on merkittävä, sillä vuonna 1988 puolet kaikista maailman poliotartunnoista todettiin Intiassa, kirjoittaa lääketieteellinen lehti The Lancet. Poliosta eroon pääsemistä pidettiin liki mahdottomana yli miljardin asukkaan maassa, jonka heikko terveydenhuolto ja runsas sisäinen muuttoliike vaikeuttavat tartuntojen vähentämistä.
”Intia on osoittanut maailmalle, ettei mikään ole mahdotonta”, totesi maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Margaret Chan.
Poliotartunnat ovat endeemisiä eli kotoperäisiä enää kolmessa maassa: Nigeriassa, Afganistanissa ja Pakistanissa. Satunnaiset muissa maissa tavattavat tartunnat ovat yleensä peräisin näistä maista. Sekä Nigeriassa että Afganistanissa todettujen poliotapausten määrä on ollut laskussa.
Suurin ongelma polion torjunnassa on Pakistan, jossa tartuntojen määrä on kasvussa. Kasvu johtuu rokotusten huonosta kattavuudesta. Heinäkuun 2012 jälkeen yli 40 terveydenhuollon työntekijää on kuollut poliorokotuksia vastaan suunnatuissa väkivaltaisissa iskuissa. Suurin osa hyökkäyksistä uskotaan olevan Talibanin tekemiä.