Näkökulmat

Kolme f-kirjainta

Umayya Abu-Hanna valaisee kolumnissaan kolmen f-kirjaimen tilaa eri maissa ja ihmisissä.

Olen stressaantunut ja kiukkuinen. Kuten tässä maassa sanotaan, olen kolmen f:n tilassa: freeze, fight, flight – jäädy, taistele, pakene.

Kun kyse on stressistä tai pelosta eläinaivomme tarjoavat vaihtoehdoiksi joko jähmettymisen, taistelemisen tai pakenemisen. Viikon ajan huonosti nukkunut yksinhuoltaja reagoi lapseensa karjumalla, pakenemalla toiseen huoneeseen tai esittämällä näkymätöntä.

Kolmen f:n tila voi iskeä myös kokonaisiin kansoihin. Istun tyttäreni kanssa katsomassa lapsille suunnattuja uutisia. Hollannin pääministeri astelee kohti kameroita ja ilmoittaa haluavansa puhua Hollannin lapsille. On harvinaista, että ministeri pyytää lehdistöltä puheenvuoroa. 

Pian Mark Rutte -niminen setä jo kertoo seitsemänvuotiaalle tyttärelleni tarinaa. Samainen pääministerisetä opettaa muuten myös kerran viikossa ammattikoulussa kansalaistaitoa. Nyt hän haluaa kommentoida parin viikon takaista tapahtumaa: Poliitikkosetä Geert Wilders kysyi vaalien alla kannattajiltaan, haluavatko he Hollantiin enemmän vai vähemmän marokkolaisia. ”Vähemmän! Vähemmän! Vähemmän!”, yleisö huusi.

Seuraavana aamuna valkoiset koululaiset juoksivat laumoina marokkolaistaustaisten lasten perässä huutaen: ”Vähemmän! Vähemmän!”

Pääministeri kertoi, että ”vähemmän” -huudon jälkeen hänen tunneillaan ei ole puhuttu mistään muusta. Siksi hän tuli nyt vakuuttamaan, ettei Hollanti ole lähettämässä yhtään lasta maasta pois.

Tyttäreni katsoo minua ihmeissään. Onko edes mahdollista lähettää hollantilaislapsi pois maasta?

Mietin aikuisaivoillani ja yritin selittää syy- ja seuraussuhteita. Kesäkuussa 1940 sivistynyt eurooppalainen valtio nimeltään Saksa miehitti toisen eurooppalaisen valtion nimeltä Hollanti. Pian Hollannin juutalaiskansalaisia alettiin poistaa julkisista viroista. Ja perään heitä alettiin poistaa myös yliopistoista. 

Seuraavan vuoden helmikuussa ei-juutalaiset yliopisto-opiskelijat nousivat vastarintaan. Ei kestänyt kauan, kun vastarinta nujerrettiin. Tämä on tarinan – ja Hollannin juutalaisväestön – loppu.

Tyttäreni tietää, kuten muutkin lapset, mistä isot nujakat alkavat. Kerron, että samaa pätee tappamiseen. Ennen kuin ihminen tappaa toisen ihmisen – tai ennen kuin isot kansat miehittävät ja tappavat toisia kansoja – sitä edeltää leimaaminen, eristäminen ja hylkääminen.

Kun kaikki hollantilaiset eivät ole enää hollantilaisia kyse on vakavasta asiasta.

Tämän sanottuani tytär hätkähtää ja haluaa heti muuttaa pois Hollannista. Sanon rauhallisesti, että valitettavasti kaikki ihmiset kaikkialla ovat tällaisia, jos tällainen toiminta sallitaan.

Kerron, että Venäjällä jotkut ihmiset ajattelevat olevansa oikeutettuja tekemään mitä haluavat, koska ovat aseellisesti muita vahvempia. Israelissa juutalaiset tekevät tätä palestiinalaisille, koska uskovat olevansa parempaa kanssa. Amerikkalaiset ovat tuhonneet monta arabimaata, koska tarvitsevat halpaa öljyä. Jotkut arabit Sudanissa tekevät tätä mustille sudanilaisille – ja sama tarina jatkuu eri sävyisenä eri paikoissa.

Täällä Amsterdamissa turistit odottavat kolmen korttelin pituisissa jonoissa pääsyä Anne Frankin kotimuseoon. Euroopassa kansamurhat ja hirveydet on pantu pakettiin ja niitä tarkastellaan museoissa. Hirveät teot kuuluvat joko historiaan tai kaukaisiin hassuihin maihin.

Katson vuoroin tytärtäni, vuoroin televisioruutua, jossa puhuu neljännesosaa hollantilaisista äänestäjistä edustava Geert Wilders.

Laitan tyttäreni nukkumaan ja selaan aikuisten uutiset, joissa kaikkialla Euroopassa niin vasemmistoon kuin oikeistoon kuuluvia puolueita on vaalikoalitioissa rasististen puolueiden kanssa.

Käyn lukemassa Suomen uutisia, joissa suomalaiset pelkäävät Vladimir Putinia tai perussuomalaisia. Kaikilla on kolmen f-kirjaimen tila päällä.

Tyttäreni nukkuu jo Verdi-niminen vihreä apina kainalossaan. Halaan ja lupaan, että 3 F -tila on hallinnassa. Aion aloittaa itsestäni.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu