Kysymykseen vastaa Helsingin yliopiston agroekologian professori Juha Helenius.
”Kysymyksen voi purkaa monella tavalla, mutta viljellyin ruokakasvi, sekä pinta-alaltaan että satomäärältään, on vehnä. Maailman kaikesta viljellystä peltoalasta vehnä vie noin 17 prosenttia, siis 250 miljoonaa hehtaaria. Toiseksi suosituin on riisi. Maissikin on tärkeä, mutta sitä menee paljon rehuksi ja biopolttoaineeksi.
Vehnän suosiolle on monia syitä. Niihin sisältyy koko yhteiskunnan mutkikas historia. Jos laajaa vastausta lähtisi kaventamaan joihinkin yksittäisiin seikkoihin ja tekijöihin, tärkeimpiä saattaisivat olla keräämisen ja säilömisen helppous muinaisina aikoina.
Vehnän käyttö oli hallussa siihen mennessä, kun se yhdeksän tuhatta vuotta sitten vähitellen jalostettiin luonnonvaraisista alkumuodoistaan viljellyksi kasviksi. Sitä oli keräilty jo kauan. Lisäksi sen säilöminen oli huomattavasti helpompaa kuin juuresten tai hedelmien, ja siemeniä saattoi käyttää uutta satoa varten seuraavana vuonna.
Vaikka vehnän yleistyminen helpotti ravinnonsaantia, sen huonona puolena oli ruokavalion yksipuolistuminen. Vastaava ilmiö on juuri nyt jossain määrin tapahtumassa joissakin kehitysmaissa.
Osassa Afrikan maita ovat maissi ja vehnä yleistyneet samalla tavalla, johtaen samaan ongelmaan. Sielläkin syitä on varmasti monia, ihan vain maissin muodikkuudesta ja länsimaisuudesta aina taloudelliseen puoleen asti.”