Artikkelikuva

Tarkkailija toimii tietolähteenä

Kansainvälinen Eappi-ohjelma kerää ja jakaa puolueetonta tietoa siitä, mitä Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa tapahtuu.

Suomen ohjelmaa koskeviin kysymyksiin vastaa koordinaattori Sabina Bergholm.

Keitä te olette?

Eappi on kansainvälinen, Suomessa Kirkon Ulkomaanavun alaisena toimiva vapaaehtoisohjelma, joka lähettää tarkkailijoita Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin.

Tarkkailijat raportoivat ihmisoikeusrikkomuksista. He tukevat siviilejä ja toimivat tietolähteinä alueen tapahtumista peilaten näkemäänsä ja kokemaansa. Raportteja käytetään myös YK:n alaisissa ihmisoikeusjärjestöissä.

Eappi-ohjelman tarkoitus on lisätä puolueetonta tietoa alueen tilanteesta. Ohjelma nojaa kansainvälisiin ihmisoikeuslakeihin. Tarkkailijat tekevät yhteistyötä israelilaisten, palestiinalaisten ja kansainvälisten rauhanjärjestöjen kanssa. Ajatus on, että kaikilla on oikeus rauhaan.

Millaista toimintaa teillä on?

Tarkkailijat ovat eri puolilla Länsirantaa, elävät kahdeksassa eri pisteessä yhdessä paikallisten kanssa. He seuraavat arkea miehityksen alla, esimerkiksi miten ihmiset pääsevät kulkemaan israelilaisten tarkastuspisteiden läpi.

Tarkkailijat myös turvaavat lasten koulumatkaa ja raportoivat tuhotuista kodeista ja oliiviviljelyksistä. Kenttätyön jälkeen tarkkailija jakaa kokemuksiaan omassa kotimaassaan.

Mikä on paras saavutuksenne?

Suomessa paras saavutus on täällä lanseerattu Alkuperä merkkaa –kampanja. Laittomissa siirtokunnissa valmistetut tuotteet saatetaan merkitä virheellisesti israelilaisiksi tai jättää kokonaan merkitsemättä, mistä tuote tulee.

Olemme saaneet monet S- ja K- ketjujen kaupat merkitsemään tuotteisiinsa oikean alkuperän. Kysymys ei ole boikotista, vaan kuluttajan oikeudesta tietää.

Paikan päällä Länsirannalla paras saavutus on se, että tarkkailijat rauhoittavat arkea ja palestiinalaislapset voivat käydä paremmin koulua.

Mitkä ovat suurimpia esteitä toiminnallenne?

Pahinta olisi, jos Lähi-idän kriisi laajenisi Länsirannalle. Emme lähetä tarkkailijoitamme pommitusten alle.

Miten voisin tukea toimintaanne?

Ryhtymällä tarkkailijaksi. Tarkkailija asuu maassa kolme kuukautta. Hänen on oltava vähintään 25-vuotias ja ymmärrettävä Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia, tosin mikään ekspertti ei tarvitse olla. Tarkkailijalla on oltava jo jonkinlaista kokemusta vieraassa kulttuurissa elämisestä. Mitään lomaa tai reppureissaamista se ei ole.

Tarkkailijoita tulee noin kahdestakymmenestä maasta. Kyseessä on tiimityö, jossa on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Tänä vuonna hakijoita oli 60, joista valitaan kaksitoista. Tarkkailijat koulutetaan kotimaassa.

Toinen tapa osallistua toimintaamme on kutsua tarkkailija omalle työpaikalle, kouluun tai seminaareihin puhumaan miehitetyn alueen tilanteesta. Harva edes tietää, millaisia ihmisoikeusrikkomuksia alueella tapahtuu. Tarkkailija ei puhu mielipiteistään, vaan raportoi näkemäänsä ja kokemaansa.

Jos järjestönne olisi eläin, mikä se olisi?

Vuohi, sillä se on ketterä ja sitkeä ja kiipeää vuorillakin. Maidon ja villan vuoksi se on myös hyödyllinen ja vieläpä ihmisläheinen. Länsirannalla on paljon vuohia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu