Artikkelikuva
Kahden miehen hyvin erilaisia elämiä yhdistää pelko ja huoli tulevaisuudesta.

Pelko tulevasta

Grönlantiin ja Tyynellä valtamerellä sijaitsevaan Tuvalun saarivaltioon sijoittuva elokuva käsittelee paikallisten perinteisiä elinkeinoja ja niiden väistämätöntä katoamista maapallon lämmetessä.

Vene lipuu grönlannin rannikon kylmässä vedessä. Kaksi miestä seisoo kannella. Pian he huomaavat hylkeen kaukaisella jäälautalla. Toinen tarttuu kivääriin ja tähtää tuskallisen pitkään. Lopulta ase laukeaa ja hylje rojahtaa kyljelleen. Tumma veri valuu valkoiselle lumelle.

Näin alkaa Matthias von Guntenin ohjaama dokumentti ThuleTuvalu (2014), joka kertoo kahdesta hyvin erilaisesta paikasta, joita yhdistää jaettu huoli ilmastonmuutoksesta.

Grönlantiin ja Tyynellä valtamerellä sijaitsevaan Tuvalun saarivaltioon sijoittuva elokuva käsittelee paikallisten perinteisiä elinkeinoja ja niiden väistämätöntä katoamista maapallon lämmetessä.

Grönlannin jäät sulavat, joten hylkeenmetsästys käy mahdottomaksi, kun taas Tuvalu jää pikkuhiljaa nousevan merenpinnan alle.

Uskomattoman kaunista kuvastoa sävyttää jatkuva haikeus, joka henkilöityy kahdessa perheenisässä, Thulen Rasmus Avikessa ja Tuvalun Patrick Malakissa. Miesten katseista paistaa murskaava lohduttomuus, kun he puhuvat lastensa ja perheidensä tulevaisuudesta.

Maailman eri laitoja asuttavien yhteisöjen tarina kerrotaan ihmisten ja kuvien kautta. Dokumentaristin osuus jää muutamiin teksteihin, jotka tarkentavat kulloinkin käsiteltyä aihetta tai asettavat sen kontekstiinsa.

Ratkaisu on toimiva. Vaikka kamera viipyilee monissa arkipäiväisyyksissä, se ei koskaan unohdu tai jää: kohta liikutaan uudestaan.

Hidas tyyli tuo ihmisten elämät lähelle. Siten niiden vääjämätön katoaminen riipaisee todella syvältä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu