Punaiset CGT-ammattiliiton liput liehuvat pääministeriön edessä, vettä tihkuu taivaalta. Fatou ja Precious ovat mielenosoituksen etunenässä. Heidän kantamansa banderolli julistaa punaisin kirjaimin: ”Olemme Ranskan työläisiä!”
Pariisilaisen New York Fashion -kampaamon paperittomat työntekijät ovat olleet lakossa viime heinäkuusta asti. Maailman Kuvalehti kertoi lakosta joulukuun numerossa.
Jutun julkaisemisen jälkeen tilanne ei ole juurikaan muuttunut. Lakkolaisten tekemä rikosilmoitus ihmiskaupasta ei ole toistaiseksi johtanut syytteisiin, vaikka työnantajien nimet ovat tiedossa ja työtarkastajan raportti erittelee neljätoista eri työlainsäädännön rikkomusta.
Tutkinnan takkuilun takia kukaan lakkolaisista ei myöskään ole saanut ihmiskaupan uhreille myönnettävää väliaikaista oleskelulupaa.
Lakkoa on nyt takana jo kuusi kuukautta. Toimeentulo on lahjoituksilla täyttyvän lakkokassan varassa. Joskus rahaa on, usein ei. Erityisen tiukkaa on niillä, joilla on lapsia. ”Raha ei aina riitä ruokaan”, kertoo nigerialainen Precious, kolmen lapsen äiti.
Lakkolaiset ovat saaneet tukea usealta eri taholta. Tammikuun lopun mielenosoitukseen osallistui kansanedustajia, senaattoreita ja Pariisin 10. kaupunginosan pormestari. Lakkolaisia on haastateltu TV:ssä, radiossa ja lehdissä.
Entistä työnantajaa julkisuus ei ole miellyttänyt. Hän on käynyt kampaamossa uhkailemassa, kertoo norsunluurannikkolainen Fatou. Lakko herättää närkästystä koko Château d’Eaun korttelissa, joka on tunnettu paperittoman työvoiman turvin pyörivistä afrokampaamoistaan.
”New York Fashion on ensimmäinen tapaus, jossa ihmiskaupasta on tehty kollektiivinen rikosilmoitus. Se saattaa olla osasyy tutkinnan hitaaseen etenemiseen”, arvelee CGT-ammattiliiton edustaja Maryline Poulain. Ihmiskauppaa koskevat ennakkotapaukset ovat tähän asti käsitelleet vain yksittäisiä uhreja.
”Totta kai on hetkiä, jolloin väsyttää”, toteaa Fatou. ”Mutta tiedän, että Ranska on oikeusvaltio. Olen vakuuttunut siitä, että asiat kääntyvät vielä toisin, koska meillä on oikeus puolellamme.”