Artikkelikuva
Vladimir Baryshnikov-Kuparinen nälkälakkoili 10 päivän ajan.

Moraalia, ei politiikkaa

Vladimir Baryshnikov-Kuparinen yritti selvitä kuukauden syömättä, jotta suomalaiset nousisivat Venäjän aggressiota vastaan.

Vladimir Baryshnikov-Kuparinen lopetti syömisen maaliskuun 2. päivänä. Hän aikoi olla kuukauden ilman ruokaa eduskuntatalon edustalla Helsingissä.

”Jos terveyteni sen sallii”, Baryshnikov-Kuparinen lisäsi ja hymyili vaisusti lakkonsa 5. päivänä, tietämättä vielä, että lakko loppuisi sen 10. päivänä lääkärin vahvan suosituksen vuoksi.

Kyseessä oli tukilakko ukrainalaiselle Nadiya Savchenkolle, joka on ollut vangittuna Venäjällä kesäkuun 18. päivästä asti. Savchenkoa syytetään kahden venäläisen journalistin murhasta ja laittomasta rajanylityksestä, mutta tuomiota ei ole annettu.

Vangittuna ollessaan Savchenko valittiin Ukrainan parlamenttiin ja nimitettiin Ukrainan edustajaksi PACE:en eli Parliamentary Assembly of the Council of Europeen. Nimitys takaa hänelle kansainvälisen immuniteetin, joka estää – ainakin periaatteessa – edustajan vangitsemisen ilman tuomioistuimen määräystä.

”Ukrainan ja Venäjän konflikti on täynnä propagandaa kummaltakin puolelta, mutta Nadiya Savchenkon tapaus on selkeä esimerkki Venäjän välinpitämättömyydestä kansainvälisiä lakeja kohtaan. Tahdon tuoda sen kautta esille laajemman ilmiön Venäjän politiikassa”, Baryshnikov-Kuparinen kertoo.

Savchenko on ollut nälkälakossa joulukuun 13. päivästä asti. Maaliskuun viidentenä Savchenko ilmoitti alkavansa syömään lientä. 82 päivää hän oli ainoastaan juonut vettä ja saanut glukoosia suoneen. Vain vettä ja teetä nauttinut Baryshnikov-Kuparinen kuvaili oloaan odotettua paremmaksi.

”Olen hieman heikkona, mutta en tunne nälkää. Ehkä saan voimaa moraalisesta vakaumuksestani”, Baryshnikov-Kuparinen pohti.

Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisella on kaksijakoinen mutta selkeä suhtautuminen synnyinmaahansa.

”Rakastan ja kunnioitan Venäjää syvästi, mutta vihaan Putinin imperialismia. On hyvin vaarallista pitää hänen hallintoaan kansan hallintona. Se on KGB:n hallinto.”

Baryshnikov-Kuparinen viittasi Vladimir Putinin tiedustelupalvelutaustaan ja venäläiseen sanontaan, jonka mukaan ”kerran KGB on aina KGB.”

Luokseen pysähtyvien klassiseen ”mitä minä voin tehdä?” -kysymykseen Baryshnikov-Kuparisella oli yksinkertainen vastaus:

”Liittykää yhteen ja painostakaa hallitustanne painostamaan Venäjän hallitusta. Venäläisen mentaliteetin mukaan sinulla ei ole mitään sotaa vastaan, jos et osoita sitä”, hän selitti.

Kenelläkään ei ole hyvää syytä olla ottamatta kantaa.

”Kun ihmiset kärsivät, kyseessä on moraalinen, ei poliittinen kysymys.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu