Artikkelikuva
Leikkaukset eivät ole lannistaneet Fidan työntekijöitä. ”Nyt on tärkeintä saada suomalaiset lahjoittamaan itse

Miljoona kiloa vaatteita

Fida International rahoittaa lähetystyötä kirpputoreilla.

Roihuvuoressa on rakennus, jonne tuotiin joulukuussa miljoona kiloa vaatteita. Talo kuuluu Fida International ry:lle. Suomen helluntaiseurakuntien vuonna 1927 perustama Fida on Suomen vanhimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. Nykyään se tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja antaa humanitaarista apua yli viidessäkymmenessä maassa.

”Lähetystyötä tehdään helluntaiseurakuntien avulla. Suomessa toimintamme on pääosin varainkeruuta ja viestintää, sekä tietysti kirpputoreja”, kiteyttää toiminnanjohtaja Harri Hakola.

Vaatteet tuodaan Fidalle lahjoituksina kirjojen, lelujen ja muun tavaran ohella. Lajittelukeskuksessa ne lajitellaan ja lähetetään eteenpäin kirpputoreille, mistä ne löytävät nopeasti uuden kodin. Nyrkkisääntönä on, ettei yhtään vaatetta heitetä roskiin.

”Myytäväksi kelpaamaton tavara menee uusiokäyttöön tai poltettavaksi. Kaatopaikalle ei mene mitään”, Hakola painottaa.

Torit syntyivät tukemaan Fidan kehitysyhteistyötä, joka oli aikanaan uraauurtavaa: ensimmäiset sairaalat ja koulut rakennettiin kauan ennen kuin valtio alkoi tukea kehitysapua. Juuri ennakkoluulottomuutta Hakola pitää järjestön tärkeimpänä ominaisuutena.

”Toimimme hyvin laajalti, esimerkiksi Pohjois-Koreassa, missä esim. kunnostamme sairaaloita. Sinne ei moni uskalla mennä.”

Fidan lähetystyön hedelmiä ovat suuret kirkkokunnat esimerkiksi Keniassa ja Tansaniassa.

”Keniaan on avullamme syntynyt yli miljoonan ihmisen kirkkokunta.”

”Kyllä suurin haaste tällä hetkellä ovat hallituksen leikkauk­set”, Hakola myöntää. ”Ne tulivat liian nopeasti ja rajusti. Olisimme tarvinneet enemmän aikaa. Nyt kehitys­yhteistyöstämme katoaa kolme miljoonaa vuodessa. Se pakottaa meidät muuttamaan fokusta. Suunnitelmissamme oli keskittyä nimenomaan kehitysyhteistyöhön, mutta nyt panostamme myös humanitaariseen apuun.”

Hakola hymyilee. ”Tämä ei lannista haluamme auttaa. Päinvastoin. Tärkeintä on innostaa suomalaiset lahjoittamaan itse. Kehitysyhteistyö ei ole katoamassa.”

Hakola ei kuitenkaan peittele kritiikkiään hallitukselle. ”Ainoa syy leikata näin olisi halu saada suomalaiset lahjoittamaan suoraan. Tämä ei kuitenkaan tapahdu. Valtio voisi helpottaa varainkeruuta ja lahjoittamista. Suomessa pelätään liikaa sitä, että rahoja käytetään väärin. Pitäisi lähteä luottamuksesta.”

Fidalla luotetaan tavallisiin suomalaisiin, eikä syyttä. ”Eilen juhlittiin ennätystä. Koskaan aiemmin ei ole tullut näin paljoa vaatteita.”

Itsevarmuuteen on syytä. Leikkausten jälkeenkin Fidalla on yli 50 yhteistyömaata. Miljoonan kilon vaatevuori todistaa, että suomalaiset haluavat yhä auttaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu