Artikkelikuva
“Perheissä isät

Täältä pesee!

Jordanialaisella Lina Khalifehilla tuli mitta täyteen, kun hänen ystävättärensä joutui miesten pahoinpitelemäksi. Autotallista alkanut itsepuolustuskoulu on vaikuttanut jo yli 12 000 naisen elämään.

Sata punnerrusta sille, joka luovuttaa”, kaikuu ohjaajan käsky.

Pop- ja punkmusiikin sävyttämä nahkapäällysteisten suojusten mätkintä kuuluu ohuiden seinien läpi. SheFighter -salissa vietetään tänään Fight Night -tapahtumaa eli taisteluiltaa.

Naisille on opetettu SheFighterin omaa kamppailulajien yhdistelmää, ja taisteluiltana taidot joutuvat koetukselle kaksinkamppailuissa. Vaikutteet tulevat taekwondosta ja potkunyrkkeilystä.

Salissa raikuu nauru. Hassuja kömmähdyksiä sattuu, kun jotkut naisista ottavat yhteen. Ainoana paikalla olevana miehenä joudun kuitenkin seuraamaan mittelöitä seinän toiselta puolelta. Harjoituksiin pääsevät vain naiset.

 

SheFighter -yrityksen tilat näyttävät perusliikuntasalilta, jonka seiniä koristavat graffitimaalaukset. Täällä käy päivittäin kymmeniä naisia harjoittelemassa lyöntejä ja potkuja. Kunnon kohentamisen lisäksi heitä motivoi kyky puolustautua miesten ahdistelulta kaduilla ja kotona.

Kyse ei ole vain väkivallasta. Yrityksen perustaja Lina Khalifeh on oppilailleen myös terapeutti ja ystävä. Itsepuolustuksella naisia rohkaistaan ottamaan elämänsä omiin käsiin.

”Perheissä isät, veljet ja aviomiehet estävät naisia tekemästä omia valintojaan. Tärkein oppimme on itseluottamus.”

SheFighter auttaa tässä ja nyt.

”Jos nainen kohtaa väkivaltaa, minä neuvon lyömään takaisin”, Khalifeh kärjistää, mutta hymyilee heti perään.

Itsevarmuuden on tarkoitus toimia pelotteena. Koulutus on onnistunut, kun väkivaltaisuudet loppuvat tyystin.

 

Jordaniassa yksi kolmesta yli 15-vuotiaasta naisesta on joutunut väkivallan uhriksi vähintään kerran elämässään, käy ilmi helmikuussa julkaistusta YK-raportista. Heistä vain kolme prosenttia hakee apua poliisilta.

Tyypillisessä tilanteessa naisen kimppuun käyvä mies työntää naisen seinää tai lattiaa vasten ja lukitsee hänet kuristusotteeseen, Khalifeh sanoo, ja näyttää miten tilanne saadaan hallintaan.

Hän irtautuu otteestani voimakkaalla kiertoliikkeellä ja iskee kaulaani. Nyrkkiin saa lisää voimaa pitämällä siinä esimerkiksi puhelinta, hän kertoo. Vaihtoehtona on potku jalkojen väliin.

”Sitä useimmat kouluttajat eivät suosittele. Jos et osu, mies raivostuu silmittömästi”, hän sanoo.

”Minä opetan, miten he osuvat.”

 

Hallittua itseluottamusta uhkuva Khalifeh aloitti taekwondon viisivuotiaana, ja hänen repertuaariinsa kuuluvat myös potkunyrkkeily ja kung fu. Hänen nuoruudessaan kamppailulajeja harrastavia naisia paheksuttiin. Khalifeh päihitti silti ikäluokkansa pojatkin ja edusti Jordaniaa kansainvälisissä kisoissa.

Parinkymmenen mitalin jälkeen lupaava ura päättyi polvivammaan 22-vuotiaana. Kouluttajaksi ryhtyminen ei juolahtanut heti mieleen, kun Khalifeh keskittyi opiskelemaan ranskalaista kirjallisuutta. Sitten ystävä pahoinpideltiin.

”Hänen isänsä ja veljensä löivät häntä toistuvasti. Hän oli aina mustelmilla, kun tapasimme”, Khalifeh muistaa.

”Minua ärsytti, että hän vain alistui.Päätin tarttua asiaan.”

Vanhempiensa autotallissa Khalifeh alkoi kouluttaa ystäviään puolustautumaan. Suosio kasvoi piirin ulkopuolelle ja tila loppui kesken.  2012 Khalifeh avasi salinsa entisessä toimistorakennuksessa.

Vaikeinta on Khalifehin mukaan ollut vakuuttaa naisia siitä, että kamppailulajit ovat heitäkin varten.

”Naisten kesken vallitsee yhä käsitys, että naisten puolustaminen on miesten tehtävä”, hän sanoo.

Salin asiakkaat ovat tottuneet ennakkoluuloihin. Dana Abdel Rahman paljastaa jääneensä niin koukkuun, että hän harjoittelee liikkeitä jo kotonakin.

”Tuttavani pelkäävät, että lihakseni kasvavat ja tekevät minusta liian ison”, hän nauraa.

Rukaya al-Nasser tuntee itsensä koskemattomaksi. Kamppailulajien makuun päästyään naiset eivät enää välttele miesporukoita kadulla.

”Lähes kaikki kaverini pitävät tätä pienen selityksen jälkeen hyvänä ideana”, hän lisää.

 

Miehet eivät ole jättäneet yritystä rauhaan. Khalifeh saa säännöllisesti nimettömiän uhkailuja sähköpostiinsa. Joskus miehet odottavat salin ulkopuolella tuntien loppumista. Heistä useimmat haluavat lopettaa vaimonsa harrastuksen.

Vakavin tapaus sattui, kun salilla vuoden verran käynyt nainen riiteli miehensä kanssa kotona. Nainen päätti riidan nyrkiniskuun. Mies uhkasi haastaa SheFighterin oikeuteen, Khalifeh kertoo. Asia selvitettiin asianajajien kanssa.

”Jouduimme antamaan miehelle periksi ja peruuttamaan hänen vaimonsa jäsenyyden. Vaimo hyväksyi myös päätöksen”, Khalifeh sanoo.

”Meidän piti käsitellä tapaus kuin lapset. Näin se yhä toimii Jordaniassa.”

 

Nyt runsaat 12 000 naista on osallistunut SheFighterin koulutuksiin. Kursseja järjestetään kansalaisjärjestöjen avulla myös maaseudun kouluissa ja pakolaisleireillä.

”Leireillä ovat kaikkein innokkaimmat osallistujamme. He ovat kokeneet kovia, eikä heillä ole muuta tekemistä.”

SheFighter on laajentumassa ulkomaille niin pian kuin mahdollista, Khalifeh kertoo. Yritys suunnittelee tekevänsä sen yhteistyössä uusien kumppanien kanssa, ja kiinnostusta on ollut useassa maassa.

”Naisten vahvistaminen on kuitenkin arabimaissa vaikeasti myytävä liikeidea, joten saatamme aloittaa muualla.”

Khalifeh sai rohkaisua hankkeelleen viime vuonna, kun hänet kutsuttiin yrittäjäkilpailun päätteeksi Valkoiseen taloon.

Presidentti Barack Obama kehui puheessaan vuolaasti SheFighteria.

Tapahtumaa edeltävänä yönä Khalifeh oli niin innoissaan, ettei saanut unta.

”Tuntui siltä, että vihdoin joku vaikutusvaltainen henkilö tukee minua. Työtä on siis jatkettava.”

Fakta: Mikä on SheFighter?

Jordanian Ammanissa perustettu yritys naisten vahvistamiseksi sekä fyysisesti että henkisesti.

Toiminta ylettyy Ammanin ulkopuolella etenkin maaseudun kouluihin ja pakolaisleireille.

SheFighter -järjestelmässä on kolme vaikeustasoa: vaalean­punainen, hopea ja musta.

Mustalla tasolla taistelija hallitsee monimutkaisia potku- ja lyöntitekniikoita, ja pystyy puolustautumaan 3-5 hyökkääjää vastaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu