Muinaiskulttuureiden sukupuolikäsitykset olivat nykyaikaisia laajemmat. Esimerkiksi Filippiineillä sukupuolensa vaihtaneet parantajat, babaylanit, hallitsivat yhteiskunnan johtajien rinnalla. Espanjalaiset siirtomaaisännät tuhosivat 1560-luvulta alkaen monet ikiaikaiset perinteet ja pakottivat väestön samalla kapeaan eurooppalaiseen sukupuolimuottiin.
Nykyään filippiiniläisessä katukuvassa näkyvät sadat tuhannet transnaiset. Heitä nimitetään halventavalla sanalla bakla, transmiehiä sanalla tomboy.
Transaktivistit kehittivät vuonna 2008 Filippiinien pääkieleen asialliset uudissanat transpinay eli transnainen sekä transpinoy eli transmies.
Transihmisten yhteiskunnallinen asema on hauras, sillä maan laki ei salli syntymätodistukseen merkityn sukupuolen korjaamista. Väkivallan uhka ja kamppailu toimeentulosta varjostavat elämää.
Moni transpinay ja transpinoy työskentelee viihdyttäjänä. Virallisen työpaikan saadakseen heidän tulisi pukeutua juridisen sukupuolensa vaatteisiin. Poikkeus ovat kansainväliset puhelinpalvelukeskukset ja niiden tarjoama vuorotyö, jossa englannin kielen taito on pukeutumista olennaisempaa.
Yhdysvaltalaiset uudistivat Filippiinien koululaitoksen 1900-luvun alussa. Valtaosassa maan kouluista opetuskielenä on englanti. Filippiinojen aksentti miellyttää länsimaisia ja avaa ovia kansainvälisiin työtehtäviin. Joissain vuoroissa yli puolet työntekijöistä on transsukupuolisia.
Tapasin Cebun Cityn IT-Parkissa Janin ja Clairen, jotka ovat löytäneet paikkansa työelämässä, puhelinkeskuksen vuorotyöntekijöinä.
Seuraa tarinaa klikkaamalla kuvakarusellin kuvia!