Toista vuosikymmentä jatkunut vääntö Iranin ydinenergiaohjelmasta on vihdoin saatu päätökseen.
Tammikuun puolivälissä kansainvälinen yhteisö totesi maan lunastaneen viime vuonna tehdyn lupauksensa: Iran on vähentänyt varastoitua uraania ja ydinpolttoaineen rikastamiseen käytettäviä sentrifugeja murto-osaan aiemmasta.
Sovitusti länsimaat käänsivät osaltaan uuden lehden ja purkivat välittömästi maalle asetettuja pakotteita.
Mielipidetutkimuksen mukaan iranilaiset ovat nyt optimistisempia tulevaisuudesta ja suhteista länsimaihin kuin pitkään aikaan.
Kaksi kolmesta aikuisesta uskoo, että taloustilanne tulee parantumaan pian. Jopa puolet uskoo, että ydinsopimus on käännekohta maan suhteissa länsimaihin. Erityisesti nuoret uskovat, että suhteet länsimaailmaan tulevat paranemaan.
Iranin kauppasaarto vaikutti erityisesti tavallisten kansalaisten elämään nostamalla tuontitavaroiden, kuten lääkkeiden ja elektroniikan hintoja. Se myös kiristi julkista taloutta, sillä Iranin oli vaikea saada öljyä – maan tärkeintä vientituotetta – myydyksi maailmanmarkkinoilla.
Lännen ja Iranin suhteet ovat olleet tulehtuneita jo vuosikymmenten ajan. Yhdysvallat tuki kylmän sodan aikaan maan demokratian kumonnutta vallankaappausta, shaahin sortohallintoa sekä Irakia 1980-luvulla käydyn verisen sodan aikana.
Ydinkiistassa iranilaiset katsoivat ulkomaiden puuttuvan maan kansalliseen itsemääräämisoikeuteen, sillä virallisesti ydinenergiaa kehitettiin rauhanomaiseen sähköntuotantoon.