Keski-Suomessa, Laukaan kunnassa on Peurungan urheilukeskus. Ainakin 1980-luvulla sen seiniä kiersi suurin kirjaimin presidentti Urho Kaleva Kekkosen kuolematon lause:
”Kaikki syyt jotka estävät meitä liikkumasta ovat tekosyitä”.
Tekosyitä ovat myös kaikki ne syyt, jotka estävät meitä tavoittelemasta maailmanlaajuista oikeudenmukaisuutta. Suurin epäoikeudenmukaisuus tässä maailmassa on se, että syntymäpaikkamme ja sukupuolemme määrittelee suurilta osin sen millaiseksi meidän elämämme muodostuu. Ei Keski-Afrikan tasavallan maaseudulla syntyvällä tytöllä tule olemaan elämässään samoja mahdollisuuksia kuin suomalaisessa kaupungissa syntyvällä pojalla. Ikävä kyllä.
Eräs yleisimmistä tekosyistä oikeudenmukaisemman maailman tavoittelemiseksi on se, ettei pienillä teoilla uskota olevan merkitystä. Kehitysyhteistyömaailmassa korostamme työmme pitkäkestoisia vaikutuksia ja hitaasti syntyviä tuloksia. Tiedän kokemuksesta, että vaikuttamistyön hedelmiä poimitaan usein vasta kauan aikaa työnteon jälkeen. Taikatemput ja lyhytjänteisyys ovat tällä alalla yleensä tuomittuja epäonnistumaan. Silti emme saa antaa tämän toimia tekosyynä sille, ettemme tekisi mitään tässä ja nyt. Ettemme tavoittelisi nopeita muutoksia asioissa, joissa se on mahdollista. Ettemme lähtisi muuttamaan itseämme.
Jokainen muutos lähtee yksilöstä, ryhmästä, ihmisestä. Jokaisen poliittisen päätöksen takana on ihminen. Pitkän tähtäimen työssä emme saa siirtää vastuuta tuleville hallituksille ja sukupolville ja paeta vastuutamme sanomalla, ettei meillä ole tänään varaa tavoitella oikeudenmukaisempaa maailmaa. Lyhyen tähtäimen tavoitteissa meidän taas on ryhdyttävä tekemään positiivisia muutoksia yksiä asia kerrallaan. Sinun ja minun.
Suomen juhliessa viime vuoden lopulla 60-vuotista YK-jäsenyyttään Finlandia-talolla, presidentti Sauli Niinistö tiivisti hyvin sekä sukupuoltenvälisen tasa-arvon tärkeyden että välttämättömyyden toimia heti. Hän tunnustautui puheenvuorossaan #HeForShe –kampanjan kannattajaksi ja rohkaisi kaikkia miehiä kantamaan oman kortensa kekoon.
Toinen pelisilmää vaatinut teko presidentiltä oli viestiä, että kaikkia tavoitteita ei tule asettaa vuosikymmenten päähän. Samalla kun YK tavoittelee parempaa maailmaa vuoteen 2030 mennessä, tietyt asiat voivat muuttua nopeasti, jos tahtoa löytyy.
Muiden puhujien keskittyessä asettamaan tavoitteita viidentoista vuoden päähän, presidentin perspektiivi oli lähellä. Hän kehotti kaikkia miehiä vastustamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa #HeForShehengessä jo huomenna. Tavoitteena on väkivallan lopettaminen.
Muutoksen voi saada aikaan yhdessä päivässä ja sen voi aloittaa itsestä. Kaikki syyt, jotka estävät meitä tavoittelemasta oikeudenmukaisempaa maailmaa ovat tekosyitä.