Artikkelikuva
Serdjan Gavrilovicin

Siltojen ja kuilujen Mostar

Bosnian sodan aikana kahtia jakautuneen Mostarin kuuluisa silta tuhottiin. Millaisia siltoja kaupungissa nyt rakennetaan?

”Don’t forget 1993”, lukee sillan kupeessa olevassa kivessä. Mostar on täynnä jälkiä 1992-1995 käydystä sodasta, joka jakoi kaupungin kahtia: graffiteja, luodinreikiä seinässä, luonnon vähitellen valtaamia raunioita. Kuin muistutuksena siitä, että vaikka silta on rakennettu uudestaan, kaikkia kuiluja ei voida ylittää.

Daytonin rauhansopimus vuonna 1995 lopetti sodan, mutta samalla se virallisti väestön jakamisen eri yhteisöihin: ortodoksiset serbit, muslimit bosniakit, katoliset kroaatit ja ”muut”. Kuilut ovat mannaa nationalistisille puolueille, jotka johtavat politiikkaa.

Rajoja alleviivaavasta yhteiskunnasta huolimatta 120 000 asukkaan Mostarissa kasvaa nuorten aikuisten sukupolvi, joka haluaa rakentaa siltoja eri yhteisöjen välille. Sodan aikana he olivat lapsia. Osa heistä eli sotavuodet Mostarissa, osa pakolaisena Euroopassa. Kukin yrittää omalla tavallaan tehdä kaupungista uudelleen kaikkien yhteisen Mostarin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu