Herukanlehtikääryleet
Isoja mustaherukanlehtiä (50-60 kpl)
Täyte
- 1 sipuli
- 1 ½ dl pitkäjyväistä riisiä
- 3 dl vettä
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 2 tomaattia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl rusinoita
- 1 dl persiljaa (tai muita yrttejä)
- 1 tl kanelia
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 sitruunan kuori raastettuna
Keitinliemi
- 2 sitruunan mehu
- 1 dl oliiviöljyä
Pinnalle seesaminsiemeniä
Poista tuoreista herukanlehdistä kanta ja laita lehdet hetkeksi kiehuvaan veteen pehmenemään. Kaada vesi pois, huuhtele lehdet kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Jos saatavilla ei ole tarpeeksi suuria lehtiä, voit hyvin tehdä perinteiset kääryleet suolaliemeen säilötyistä viininlehdistä. Säilöttyjä lehtiä ei tarvitse keittää, mutta ne kannattaa huuhdella, jos ne ovat kovin suolaisia.
Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää vesi, auringonkukansiemenet, kaneli, pippuri ja suola. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla ja lisää vettä tarvittaessa.
Kalttaa tomaatit, poista siemenet ja hienonna pieniksi kuutioiksi. Sekoita tomaatti, rusinat, sitruunankuoriraaste ja persiljasilppu kypsään riisiseokseen. Persiljan voit korvata villiyrteillä, vaikka vuohenputkella. Täytteeseen voi lisätä tuoreita herukanlehtiä hienonnettuna, mikä lisää herukan aromia.
Levitä herukanlehti työtasolle lehtisuonet ylöspäin, kantapuoli itseäsi kohti. Jos lehdessä on reikiä, paikkaa ne pienemmillä lehdillä tai lehden paloilla, muuten täyte pursuaa ulos. Laita lehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita sivut täytteen päälle ja kääri lehti tiiviille rullalle. Kääri loputkin lehdet samaan tapaan.
Laita lautanen ylösalaisin ison kattilan tai kasarin pohjalle ja vuoraa se herukanlehdillä. Voit käyttää tähän yli jääneet repaleiset lehdet ja lehden palaset. Lehdet estävät kääryleitä tarttumasta kiinni.
Asettele kääryleet lehdillä vuoratun lautasen päälle tiiviisti saumapuoli alaspäin. Kaada päälle oliiviöljy ja sitruunan mehu sekä sen verran vettä, että kääryleet peittyvät. Laita vielä toinen lautanen ylösalaisin kääryleiden päälle painoksi.
Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia. Älä keitä liikaa, etteivät kääryleet hajoa. Tarkista, että kasarissa on tarpeeksi nestettä, etteivät kääryleet kuivu.
Jos kääryleiden latominen kasariin lautasten väliin on hankalaa, voit myös asetella ne tiiviisti öljyttyyn uunivuokaan, kaataa päälle öljyn, sitruunamehun ja vettä, ja kypsentää uunin keskitasolla 175 asteessa noin tunnin. Tällöin kääryleet kannattaa peitellä ylimääräisillä herukanlehdillä ja foliolla, jotta ne eivät kuivu.
Asettele valmiit herukanlehtikääryleet tarjoiluvadille, ja pirskottele päälle tilkka öljyä. Kääryleet voi tarjota lämpiminä tai kylminä. Tarjoile ne esimerkiksi raikkaan minttu-kurkkusalaatin kanssa.
Raikas minttu-kurkkusalaatti
- 2-3 dl paksua kaurajogurttia
- kurkku
- valkosipulin kynsi
- tuoretta minttua
- suolaa
- jeeraa eli juustokuminaa
Käytä salaattiin mahdollisimman paksua kaurajogurttia, jotta lopputulos ei ole vetinen. Voit myös valuttaa jogurtista liian nesteen pois. Vuoraa siivilä harsokankaalla tai vuoraa suppilo suodatinpaperilla ja valuta jogurttia siinä noin tunnin ajan.
Kuori kurkku, halkaise se pituussuunnassa ja kaavi pehmeä sisus lusikalla pois. Kuutioi kurkku pieneksi ja laita kuutiot tarvittaessa vielä siivilään, jotta liika neste valuu pois.
Hienonna valkosipuli ja minttu. Sekoita kaikki aineet kulhossa, ja mausta ripauksella suolaa ja jauhettua juustokuminaa. Tarkista maku.
Laita kastike jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi, jotta maut tasaantuvat. Koristele tuoreilla mintun lehdillä.