Kookosmaito-sienikeitto
- noin 2 l sieniä (esimerkiksi sikurirouskuja tai suppilovahveroita)
- 1-2 sipulia
- 2-3 valkosipulin kynttä
- tilkka öljyä
- 5 dl vettä
- 4 dl kookosmaitoa
- 2-3 rkl vihreää currytahnaa
- suolaa
- mustapippuria
- tuoreita yrttejä silputtuna
- (esimerkiksi timjamia tai korianteria)
Puhdista sienet ja pilko ne pieniksi paloiksi. Voit käyttää keittoon monenlaisia metsäsieniä sen mukaan, mitä olet saanut saaliiksi.
Sikurirouskussa on hieno aromi, joka tuo keittoon lisää curryn makua. Voit käyttää sitä tuoreena tai murentaa keiton joukkoon kuivattuna, mausteen tapaan.
Kuumenna öljy laakeapohjaisessa kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää sienet ja hauduta, kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon currytahnaa maun mukaan ja anna hautua hetki.
Lisää vesi ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja anna hautua vielä hetki. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.
Tarjoile tuoreen yrttisilpun kanssa. Tämä sienikeitto maistuu yleensä sellaisillekin, jotka eivät muuten ole suuria sienten ystäviä.
Sienipesto
- 1 l sieniä
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- 3 rkl öljyä
- ½ dl silputtua tuoretta timjamia
- suolaa
- mustapippuria
Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla hetken ajan, kunnes ne saavat hieman väriä. Laita siemenet sivuun odottamaan.
Puhdista ja pilko sienet. Voit käyttää pestoon melkein mitä sieniä tahansa, esimerkiksi kantarelleja, suppilovahveroita, mustatorvisieniä tai sikurirouskuja.
Hienonna valkosipuli. Paista sieniä kuumalla pannulla, kunnes ylimääräinen neste haihtuu niistä. Lisää valkosipuli ja paista vielä hetki. Ota pois levyltä ja anna sienten jäähtyä hetki.
Laita kaikki peston ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja hienonna tahnaksi sauvasekoittimella. Voit käyttää pestoa esimerkiksi levitteenä leivän päällä, pastan kastikkeena tai uuniperunoiden täytteenä.
Sienet maailman keittiöissä
Sienten käytöllä ruoanlaitossa on tuhansia vuosia vanhat perinteet. Antiikin Roomassa sienet olivat ylhäisön herkkua, “jumalten ruokaa”.
Sieniä syödään kaikkialla maailmassa. Niitä käytetään runsaasti etenkin kiinalaisessa, korealaisessa, eurooppalaisessa ja japanilaisessa keittiössä.
Kiina on maailman suurin sienten tuottaja, ja siellä viljellään noin puolet kaikista viljellyistä sienistä.
Jotkut sienilajit ovat tunnettuja eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi suomalaisille tuttua kantarellia ja muita samansukuisia sieniä kasvaa Euroopassa, Aasiassa, Pohjois- ja Keski-Amerikassa, Afrikassa ja Australiassa.
Ruoan lisäksi sieniä on käytetty myös lääkkeenä, esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä.