Artikkelikuva
Bella Nshimirimana on burundilainen pakolainen

Bella Nshimirimana on Ugandan pakolaisnainen 2017

28-vuotias burundilainen opiskelija ja 12-henkisen perheen äiti käyttää vapaa-aikansa toisten pakolaisten auttamiseen.

Ugandan vuoden pakolaisnainen on burundilainen Bella Nshimirimana, 28-vuotias sosiaalityöntekijä, joka pakeni Burundin poliittisia väkivaltaisuuksia Ugandaan neljä vuotta sitten. Nshimirimanan mies oli tullut Ugandaan jo aiemmin.

Burundin pakolaiskriisi on jatkunut jo vuosia ilman, että siihen on kiinnitetty huomiota maailmalla. Yli 400 000 ihmisen lasketaan paenneen naapurimaihin. Ugandassa burundilaisia on noin 46 0000.

 

Pian Ugandaan tulonsa jälkeen Nshimirimana sai pakolaisstatuksen ja luvan perheenyhdistämiseen. Nyt koko perhe, kahdeksan yhteistä lasta, sekä kaksi huollettavaa, asuvat pienessä rivitaloasunnossa Kampalan liepeillä. Aluksi asukkaita asunnossa oli 25, kun myös Nshimirimanan muita sukulaisia ahtautui samaan talouteen.

Nshimirimana valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi, koska hän on työskennellyt viime vuodet aktiivisesti perheensä ja yhteisönsä hyvinvoinnin eteen. Hän on opetellut sujuvan englannin ja jonkin verran lugandaa, Ugandassa eniten puhuttavaa paikallista kieltä. Nshimirimana on hankkinut perheelle elantoa muun muassa tekemässä kadulla myytäviä käsitöitä. Hän on myös pitänyt huolen, että lapset saavat koulussa parhaat arvosanat, jolloin heillä on mahdollisuus stipendeihin.

 

Vuoden pakoalaisnaisen valitsevat Ugandassa pakolaisten keskuudessa toimivat järjestöt. Nshimirimanan ehdolle nimesi brittiläinen pakolaisten koulutusta tukeva säätiö Windle Trust, jolta Nshimirimana on saanut stipendin toisen akateemisen tutkinnon suorittamiseen.

Burundissa suoritetun sosiaalityön tutkinnon lisäksi Nshimirimana opiskelee nyt julkisen tereydenhuollon hallintoa.

”Olen toiminut paljon vapaaehtoisena tulkkina pakolaisten lääkäri- ja sairaalakäynneillä, ja olen itse nähnyt, kuinka pakolaiset jäävät terveydenhuollossa jalkoihin. Ensimmäinen ongelma on kielitaidon puute. Toiseksi: heitä ei kuunnella, tai heille määrätään vääriä lääkkeitä, tai heitä ei yksinkertaisesti hoideta. Selvää syrjintääkin olen nähnyt”, hän sanoo.

Nshimirimanan halu ja kyky työskennellä toisten pakolaisten hyväksi vakuutti Vuoden pakolaisnaisen valinneen raadin.

”Kun hain apurahaa opintoihini, sanoin, etten hae tukea pelkästään itselleni, vaan koko yhteisölleni. Jos minut koulutetaan, se merkitsee, että koko yhteisöni voi paremmin”, Nshimirimana sanoo.

Samaa hän sanoo myös Vuoden pakolaisnaisen tittelistä: Palkinto ei ole hänelle, vaan hänen koko yhteisölleen. Niille, joiden äänen hän haluaa saada kuuluviin, ja joita hän haluaa voimaannuttaa.

 

Nshimirimanan vapaaehtoistyön keskiössä on jo muutaman vuoden ollut hänen nuorisoryhmänsä Mirror. Mirror auttaa burundilaisnuoria sopeutumaan vaikeaan elämäntilanteeseen pakolaisina. Se tekee psykososiaalista työtä keskustelun, taiteen ja käsitöiden avulla. Mirrorilla on 35-hengen tanssiryhmä, jonka ideana on hoitaa nuorten mielenterveyttä, lisätä heidän omanarvontuntoaan ja uskallustaan.

Tanssiryhmä esiintyy eri tilaisuuksissa Kampalassa. Ryhmä tienaa esiintymisillään myös rahaa, jolla nuoret pystyvät maksamaan jopa koulumaksujaan. Moni pakolaisnuori on koulun keskeytymisen vuoksi syrjäytymisvaarassa.

”Meidän elämä on välillä todella vaikaa: ei ole rahaa, ei kyytiä, ei puhelimen puheaikaa, ei ruokaa, eikä varaa mennä kouluun. Nshimirimana on luonut meille uskoa tulevaisuuteen”, yksi Mirrorin jäsenistä sanoo.

”Olin menettänyt kaiken toivoni”, sanoo pienen, sairaan lapsen teiniäiti. ”Mutta kun tulin mukaan tanssiryhmään, en haluaisi enää muuta kuin tanssia. Nautin tästä niin paljon.”

 

Ugandan Vuoden pakolaisnainen saa noin 750 euron suuruisen rahapalkinnon, josta hän saa saa käyttää 250 euroa itse. 500 euroa on varattu voittajan valitseman projektin kuluihin. Nshimirimana sijoittaa omat rahansa lastensa koulumaksuihin, mutta yhetisöpalkinnon käyttötarkoitusta hän ei ole vielä päättänyt.

Mirrorin tanssiryhmä tosin tarvitsisi rummut, jotka nyt vuokrataan jokaista esiintymistä varten erikseen. Voikin olla, että rahoille löytyy heti käyttöä. Maailman pakolaispäivänä Mirror on kutsuttu esiintymään myös Ugandaan saapuvan YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin järjestämään iltajuhlaan.

Nshimirimanalla on jatkuva kiire. Puhelin soi. Joku tarvitsee apua, tanssiryhmällä on harjoitukset, korujakin pitäisi ehtiä tehdä myyntiin. Haastattelun jälkeen hän kiirehtii kännykkävideokurssille, jotta voi paremmin markkinoida tanssiryhmää netissä.

Miten hän jaksaa kaiken, opiskelun, perheen, vapaaehtoistyön ja pienyrittäjän arjen?

”Jos jäisin kotiin, kuinka silloin voisin antaa lapsille toivoa huomisesta”, hän vastaa.

 

Vuoden pakolaisnainen valittiin Ugandassa nyt kuudetta kertaa. Valinnan on tehnyt Suomen Pakolaispau, UNHCR Uganda ja Ugandan pääministerin toimisto OPM. Valinta julkistettiin tänään, Maailman pakolaispäivänä Kampalassa pidetyssä seremoniassa.

Tänä vuonna valinta tehtiin kaupunkipakolaisten keskuudessa ja valintakrittereihin kuului yhteiskunnallisen aktiivisuuden lisäksi kaupungissa selviytymiseen liittyvät taidot.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu