Injera-lettu
Gluteenittomista teff-jauhoista valmistettu injera muistuttaa suomalaista hapanleipää. Injeraa voi tehdä myös ohra- ja vehnäjauhoista, jos teff-jauhoja ei ole saatavilla.
Taikina
- 10 g hiivaa
- 7 dl vettä
- 7 dl teff-jauhoja
- 3 ½ dl ohrajauhoja
Lisäksi
- 1 dl kylmää vettä
- 2 ½ dl kuumaa vettä
Liuota hiiva desilitraan kädenlämpöistä vettä. Lisää loput vedestä sekä jauhot vähitellen. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja anna levätä huoneenlämmössä 24–72 tuntia riippuen siitä, miten hapanta taikinasta haluat.
Kun taikina on seissyt päivän tai pari, lisää reilu desilitra kylmää vettä ja sekoita hyvin. Lisää vielä kaksi ja puoli desilitraa kuumaa vettä ja sekoita löysäksi taikinaksi. Peitä kannella ja anna seistä vähintään kaksi tuntia huoneenlämmössä.
Paistamiseen tarvitset naarmuttoman pannun, jossa ei ole rasvajäänteitä.
Laita pannulle vähän vettä ja kuumenna hitaasti, kunnes vesi on haihtunut ja pinta on kuuma. Paista ilman rasvaa mahdollisimman kuumalla pannulla, ja vain toiselta puolelta.
Odota, kunnes taikinapinnassa on pieniä kuplia. Tähän menee noin 30 sekuntia. Nosta injera pannulta leveällä lastalla.
Anna injera-lettujen jäähtyä pyyheliinan päällä ennen pinoamista. Tarjoile rullalle käärittyinä.
Mausteinen linssipata
- 3 ½ dl punaisia linssejä
- noin 4 dl linssien keitinvettä
- 2 sipulia
- 1 dl öljyä
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 2-3 rkl berbere-mausteseosta
- 5 valkosipulinkynttä
- noin 2 tl inkivääriä
- 1 tl suolaa (tarpeen mukaan)
Huuhtele linssit ja keitä niitä runsaassa vedessä viisi minuuttia. Siivilöi linssit ja ota keitinvesi talteen.
Kuori ja hienonna sipuli. Aja valkosipuli ja tuore inkivääri sauvasekoittimella tahnaksi. Kuullota sipuleita öljyssä muutama minuutti.
Lisää tomaattipyre, berbere, valkosipuli ja inkivääri ja jatka hauduttamista puolisen tuntia. Lisää vähitellen joukkoon keitinvettä sekoitellen, kunnes sipuleista ja mausteista muodostuu sakea seos. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Lisää joukkoon linssit ja sekoita varovasti. Lisää loput keitinvedestä ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia.
Kaalipata
- 2 sipulia
- ¾ dl öljyä
- 4-5 valkosipulin kynttä
- 1 ½ rkl tuoretta inkivääriä
- 3-4 porkkanaa
- 3-4 perunaa
- 500 g valkokaalia
- 1 tl kurkumaa
- ½ tl juustokuminaa
- 1-1 ½ tl suolaa
- 2 vihreää chiliä
Pese ja kuori porkkanat ja perunat. Kuori sipulit. Halkaise kaali ja poista kanta. Lohko kaali ja perunat, ja leikkaa porkkanat kapeiksi tangoiksi.
Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä laakeassa kattilassa, kunnes ne ovat pehmeitä. Aja valkosipuli ja tuore inkivääri sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää valkosipuli, inkivääri, kurkuma ja juustokumina.
Lisää porkkanat ja kypsennä noin viisi minuuttia. Lisää perunat ja hauduta viisi minuuttia. Lisää kaali ja hauduta vielä 20 minuuttia. Hienonna vihreä chili ja lisää se joukkoon. Lisää tarvittaessa sekaan tilkka vettä. Lisää suola ja tarkista maku.
Tomaattisalaatti
- 4 tomaattia
- 1 pieni punasipuli
- 1-2 vihreää chiliä
- 1 rkl öljyä
- 2 rkl sitruunamehua
- ripaus suolaa
- ripaus berbere-mausteseosta
Lohko tomaatit ja hienonna sipuli. Poista chilipaloista siemenet ja hienonna. Laita salaattiainekset kulhoon. Lisää sitruunamehu, öljy, suola ja mausteet ja sekoita.