Artikkelikuva

Grammy-palkittu Norsunluurannikon tähti saapuu Helsinkiin: "Taistelu on kesken"

Mitä enemmän on mikrofonin ääressä, sitä suurempi on vastuu, Maailma kylässä -festivaalille saapuva laulaja Dobet Gnahoré sanoo.

”Koen tehtäväkseni rikkoa ihmisten välisiä muureja. Pyrin siihen, ettemme kiinnittäisi huomiota rotuun tai yksilöiden välisiin erilaisuuksiin.”

Näin sanoo Dobet Gnahoré, joka kapuaa touokuun lopussa Maailma kylässä -festivaalin päälavalle Helsingin Kaisaniemessä.

Norsunluunrannikolta kotoisin olevaa monilahjakasta laulaja-tanssia-perkussionistia on verrattu muun muassa Angelique Kidjoon ja Miriam Makeban kaltaisiin legendoihin.

Gnahoré varttui Norsunluunrannikolla musikaalisessa perheessä pienessä Ki-Yi M’Bockin kylässä, joka tunnetaan tanssijoiden, näyttelijöiden, kuvataiteilijoiden ja muusikoiden taiteilijayhteisönä. Laulajatar muutti 2000-luvun alussa Ranskaan kotimaansa epävakaan tilanteen takia.

Juuret kuuluvat edelleen vahvasti musiikissa. Gnahoré pyrkii musiikillaan jatkamaan kyläyhteisönsä panafrikkalaista perinnettä ja lisäämään tietoisuutta mantereen kulttuureista. Panafrikkalaisuus on yhteiskuntapoliittinen liike, joka pyrkii yhdistämään syntyperäiset afrikkalaiset ja afrikkalaisen perinnön ”maailmanlaajuiseen afrikkalaiseen yhteisöön”.

Gnahoren herkimpienkin kappaleiden takaa löytyy syvä sanoma. Hän on ottanut sanoituksillaan kantaa muun muassa naisten asemaan ja perheväkivaltaan.

”Naisten ja lasten asema ovat minulle sydämen asioita. Tavoitteenani on näyttää ihmisille musiikin avulla, että taistelu paremmista oikeuksista on vielä kesken.”

Vaikuttaminen tapahtuu myös sanoitusten ulkopuolella. Hän itse löysi äänensä jo lapsena, ja haluaa kannustaa tulevia sukupolvia samaan. Nuorena koulunsa lopettaneen muusikon mukaan etenkin ilmaiseen koulutukseen pitäisi satsata.

”Monessa Afrikan maassa koulutus on maksullista, eikä monilla vanhemmilla ole varaa siihen. Jokaisen lapsen oikeuteen kuuluu päästä opiskelemaan. Tämä on tärkeää, sillä Afrikka kehittyy lastensa mukana.”

Gnahoré on työstänyt neljä vuotta Miziki-levyään, joka ilmestyy toukokuussa. Hän on säveltänyt itse suurimman osan levyn kappaleista.

”Miziki tarkoittaa vapautta. Mitä enemmän on mikrofonin ääressä, sitä suurempi on kuitenkin vastuu sanomisista.”

Dobet Gnahoré Maailma kylässä -festivaalin ­Savanni-lavalla sunnuntaina 27.5. klo 18.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu