Inkiväärijuoma
Inkiväärijuoman eli ginger beerin reseptejä on moneen lähtöön. Oma suosikkini on tämä helppo ja nopea juoma, jonka valmistamisessa ei käytetä hiivaa. Lopputulos on raikkaampi.
- 500 g tuoretta inkivääriä kuorittuna
- 3 l vettä
- 3 limeä
- 2–3 dl sokeria
- 5 kokonaista neilikkaa
- 1 kanelitanko
- 1 dl limemehua
Kiehauta vesi ja sulata sokeri joukkoon. Aja tehosekoittimessa inkiväärin palat ja vesi pienissä erissä soseeksi ja laita seos isoon kulhoon. Lisää joukkoon limeistä raastettu kuori ja haluamasi mausteet. Anna tekeytyä kylmässä vähintään yön yli.
Perinteisten kanelin ja neilikan lisäksi voit kokeilla mausteeksi esimerkiksi muskottia, maustepippuria tai laakerinlehteä. Jos haluat juomaan uudenlaista twistiä, kokeile kuivattuja katajanmarjoja!
Lisää limen mehu ja siivilöi neste harsokangasta apuna käyttäen. Tarkista maku. Kaada pulloon ja säilytä viileässä. Yli jäävän inkiväärimassan voi pakastaa ja käyttää vaikka smoothieihin.
Jamaikalainen inkiväärijuoma maistuu voimakkaasti inkivääriltä. Jos se on mielestäsi liian vahvaa, voit vähentää inkiväärin määrää. Jos haluat poreilevan lopputuloksen, voit laimentaa valmista juomaa kivennäisvedellä. Tarjoa juoma jääkylmänä jääpalojen kanssa. Se sopii erinomaisesti myös drinkkeihin.
Minichurrot
Taikina
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- appelsiinin kuori raastettuna
- 2 rkl sokeria
- ½ tl suolaa
- 4 rkl öljyä
- 4 dl vettä
Paistamiseen
- noin 1 l uppopaistamiseen sopivaa öljyä (esim. rypsiöljy)
Pinnalle
- 1 dl sokeria
- 2 tl kanelia
Sekoita keskenään kuivat aineet: jauhot, leivinjauhe ja appelsiinin kuori. Voit kokeilla myös sitruunan tai limen kuorta.
Kuumenna vesi, öljy, suola ja sokeri kiehuvaksi kattilassa. Kaada kiehuva neste jauhoseoksen joukkoon ja vatkaa taikina tasaiseksi palloksi sähkövatkaimella.
Laita öljy kuumenemaan paksupohjaiseen kattilaan. Laita jäähtynyt taikina pursotinpussiin, jossa on iso tähti. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.
Kun öljy on 180-asteista, pursota taikinasta 5-6 cm pituisia pötköjä öljyyn paistumaan. Taikina on jämäkkää, joten helpointa on katkaista taikinapötkö saksilla pursottaessa.
Paista muutama churro kerrallaan, jotta öljy ei jäähdy liikaa ja saat rapeita pötköjä. Liian kuumassa churrot palavat ja jäävät keskeltä raa’aksi.
Anna paistua öljyssä muutama minuutti, kunnes churrot ovat kauniin ruskeita ja rapeita. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Pyöräytä churrot kaneli-sokeriseoksessa, kun ne ovat vielä lämpimiä ja tarjoa heti suklaakastikkeen tai passionhedelmädipin kanssa.
Suklaakastike
- 2 dl kookoskermaa tai muuta
- kasvikermaa
- 200 g tummaa maidotonta suklaata
- hieman wasabitahnaa (tai -jauhetta)
Kuumenna kerma kattilassa. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja nosta levyltä. Anna sulaa hetki ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta wasabilla ja tarkista maku.
Passionhedelmädippi
- 250 g vegaanista tuorejuustoa
- 2-3 rkl tomusokeria
- ¼ tl vaniljajauhetta
- ripaus jauhettua kardemummaa
- appelsiinin kuori raastettuna
- 2 passionhedelmää
Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja lisää sokeri ja mausteet. Lisää passionhedelmän sisus seokseen. Tarkista maku. Anna vetäytyä jääkaapissa.