Kehitysmaiden tyttöjen heikko koulutustaso käy globaalisti kalliiksi. Maailmanpankki on tuoreessa Missed Opportunities: The High Cost of Not Educating Girls -raportissaan laskenut, että tyttöjen usein lyhyeksi jäävän opintien vuoksi maat menettävät yhteensä 15–30 biljoonaa dollaria potentiaalista tuloa.
Hintalapun perustana on arvio siitä, kuinka paljon pienemmiksi alle 12 vuotta koulua käyneiden naisten elinikäiset ansiot jäävät verrattuna siihen, että nämä suorittaisivat peruskoulun ja toisen asteen tutkinnon. Lukion tai ammattikoulun käyneet naiset työllistyvät paremmin ja tienaavat keskimäärin puolet enemmän kuin ne, joilla ei ole lainkaan koulutusta.
Tällä hetkellä kaksi kolmesta kehitysmaan tytöstä päättää peruskoulun. Sen sijaan vain joka kolmas suorittaa toisen asteen koulutuksen, vaikka hyödyt ovat tutkimuksen perusteella merkittävät.
Tyttöjen pidemmillä opinnoilla olisi arvoa myös inhimillisellä tasolla: rarpotin mukaan koulutus kohentaa naisten terveyttä ja itsetuntoa sekä vähentää todennäköisyyttä joutua naimisiin ja äidiksi alaikäisenä.