Untuva on ankan oma ase kylmyyttä vastaan. Pehmeä ja haituvainen höyhenkerros toimii lämmöneristeenä vesilinnun ihon ja päällimmäisten, kovempien höyhenien välissä.
Ihmisiholtakin pakkanen pysyy loitolla, kun ylle vetäisee myös muotinäytösten catwalkeilta tutun vaatteen.
Lämmön varjopuoli kuitenkin on, että untuvan matka takinvuoriin tuottaa eläimille suunnatonta kipua.
”Monella kuluttajalla on selvä käsitys turkistuotannon eläimille aiheuttamasta kärsimyksestä, mutta ei tietoa untuvantuotannon julmuudesta”, sanoo Yvonne Taylor eläinsuojelujärjestöstä PETAsta The Guardianille.
PETAn mukaan 80 prosenttia maailman untuvasta tulee Kiinasta. Suurin osa on peräisin ankasta, joka on osa kiinalaista ruokaympyrää. Untuvaa saadaankin lihantuotannon – jossa on omat eettiset ongelmansa – sivutuotteena, mutta merkittävä määrä kynitään eläviltä ankoilta. Niitä ei puuduteta toimenpidettä varten ja usein eläimet ovat kovakouraisen kynimisen jäljiltä vereslihalla. Kynintä toistetaan kuuden viikon välein.
Miten siis pysyä lämpimänä ilman ankkojen kärsimystä?
Untuvalle on luotu vastuullisuuden takaava RSC-sertifikaatti, mutta PETA on raportoinut myös sen saaneiden tuottajien kaltoinkohdelleen ankkoja.
Eläintenystävän ykkösvalinta on jokin muu takintäyte.