Artikkelikuva
Linda Tavio ja Jadu Aljashami (keskellä) tapasivat toisensa Dance Up RefuGee -tanssityöpajassa. Tässä he laittavat jalalla koreasti Lapinlahden Lähteellä Helsingissä.

Turvapaikanhakijat ja suomalaiset tanssivat yhdessä

Ennakkoluulot ja pelot ilmenevät usein kehollisina reaktioina. "Vierauden kohtaamiseen liittyviä stereotypioita voi purkaa tanssin keinoin", sanovat työpajan järjestäjät.

”Milloin tajusit ensimmäisen kerran olevasi aikuinen?”

Kysymys esitetään Helsingissä sijaitsevan Lapinlahden Lähteen sisäpihalla, jossa ventovieraat ihmiset kertovat toisilleen omaa tarinaansa.

Rohkeimmat heistä nousevat lavalle jakamaan tarinaansa koko porukalle.

Olemme Story Sharing Universum -projektin sekä Dance Up RefuGee -tanssikollektiivin järjestämässä tapahtumaillassa. Siihen kuuluu kaksi osaa: tarinankerronta ja tanssi.

Vaikka sekä tarinankerronta- että tanssitapahtumia on projektissa ollut jo useita, järjestäjät eivät tarkkaan tiedä, millaisia kohtaamisia niissä on syntynyt. Se on osallistujien välinen asia. Sen he kuitenkin paljastavat, että yksi kollektiivin jäsenistä, Linda Tavio, tapasi irakilaistaustaisen kumppaninsa Jadu Aljashamin yhdessä tanssitapahtumista.

Tarinankerrontaosion tuottavat Story Sharing Cafén vetäjät. Järjestäjän Max Bremerin mukaan idea sai alkunsa teatteriporukan halusta osoittaa, kuinka moninaisessa maailmassa elämme ja luoda tilanteita, joissa tuntemattomat ihmiset voivat kohdata.

Osa osallistujista on suomalaisia tai Suomessa asuvia, osa turvapaikanhakijoita. Moni heistä on palannut tapahtumiin yhä uudelleen. Tosin aina tarinat eivät pääty niin kuin toivoisi.

”Joskus kuulen Facebookin kautta, että joku osallistujistamme on karkotettu Suomesta,” Bremer kertoo.

Vieraaseen ihmiseen voi tutustua tanssimalla

Tarinoiden jälkeen alkaa tanssiosio. Sen järjestävät Dance Up RefuGeen tanssiaktivistit.

He ohjaavat ihmisiä muodostamaan aluksi pieniä piirejä, sitten isompia ja lopulta yhden valtavan, toisiaan käsistä pitävien tanssijoiden ringin. Tavio kehottaa tanssijoita tuntemaan yhteisen maan jalkojen alla, sitten toisen ihmisen käden lämmön.

”Katsokaa, kuinka monta ihmistä halusi tänään jakaa tarinanansa ja tanssia yhdessä,” hän sanoo.

Sitten kohtaamista harjoitellaan kävelemällä muiden joukossa ja hyppäämällä aina, kun katseet kohtaavat toisen tanssijan kanssa. Tuntuu aluksi oudolta ottaa kontaktia vieraaseen, mutta koska kaikki tekevät niin, se muuttuu pian helpoksi.

Alkulämmittelyn jälkeen dj:ltä saa toivoa suosikkikappalettaan. Alkaa vapaa tanssi. Rytmikäs itämainen kappale saa koko sisäpihan riehaantumaan. Tunnelma on vapautunut.

Yhdessä tanssiminen purkaa hierarkioita ihmisten väliltä.

Kollektiivin jäsen Lauri Jäntti kertoo, että heidän tapahtumissaan kaikki pyritään kohtaamaan yhdenvertaisesti. Hänen mielestään tanssi on erinomainen tapa tutustua itselle vieraaseen ihmiseen. Ennakkoluulot ilmenevät usein kehollisina reaktioina ja siksi niitä täytyy myös purkaa kehollisesti. Sanalliseen keskusteluun uuden ihmisen kanssa on helpompi ryhtyä, kun on ensin tutustuttu liikkeen avulla ja on syntynyt tunne, että olemme tuttuja.

”Yhdessä tanssiminen purkaa hierarkioita ihmisten väliltä ja rakentaa tilalle luottamuksen,” hän sanoo.

Tulevista tapahtumista tiedotetaan Story Sharing Universumin ja Dance Up Refugeen Facebook-sivuilla. Tapahtumat ovat ilmaisia ja kaikille avoimia.
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu