Artikkelikuva
Farah Fourati (vasemmalla) on aktiivinen Nidaa Tounes - puolueessa ja Ali Ben Jeddy demokraattisen rintaman liitossa. Molemmat ovat Suomen ulkoministeriön rahoittaman ja Demo Finland r.yn politiikkakoulun alumneja.

Tunisian tulevat päättäjät kävivät Suomessa: ”Täällä kaikki noudattavat sääntöjä”

Luottamus puolueisiin on retuperällä arabimaailman ainoassa demokratiassa. Onneksi politiikan nuori sukupolvi valaa toivoa tulevaisuuteen.

Egyptissä haaveet demokratiasta murentuivat vallankumouksen jälkeen. Syyriassa ja Jemenissä taas kansannousut ajautuivat sisällissodiksi. Myöhemmin näistä kehittyi sekteriaanisia sijaissotia, joissa Lähi-idän valtiot sotivat keskenään

Sitten on Tunisia. Siellä vaalit ovat vapaita ja kansalaisyhteiskunta viriili, on sananvapaus ja uusi perustuslaki.

Helsinkiin on saapunut aktiiveja kuudesta tunisialaisesta puolueesta osana Suomen Ulkoministeriön rahoittamaa ja Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo Finland ry:n järjestämää politiikkakoulua. Koulun kohderyhmänä ovat nuoret paikallistason päättäjät ja uraa aloittelevat poliitikot. 

Politiikkakoulusta on vuosien varrella ehtinyt valmistua reilut 800 alumnia, joihin lukeutuu muun muassa apteekkari Souad Abderrahim. Hän nousi ensimmäisenä naisena kansanvaalien kautta arabimaailman pääkaupungin pormestariksi ja johtaa nyt Tunisia.

Tämänkertaisen politiikkakoulun nuorin osallistuja on Ali Ben Jeddy oppositiopuolue Populaarin rintama liitosta. Alun perin hän ei ollut suunnitellut uraa politiikassa. Hän panosti lukiossa kirjallisuusopintoihin mutta vallankumouksen myötä kaikki muuttui ja Jeddy päätyi opiskelemaan lakitieteitä. 

Hän seurasi ajankohtaisia tapahtumia, halusi vaikuttaa ja löysi lopulta itselleen sopivan puolueen. Populaari rintama liitto on Jeddyn mukaan sopiva sekoitus sosialismia, isänmaallisuutta ja vastuunkantoa.

”Politiikkakoulussa olen oppinut lainsäädännön perusteet, tutustunut kansainvälisiin sopimuksiin ja luonnut suhteita Tunisian muiden puolueiden aktiiveihin”, Jeddy kertoo.

Helsingissä tunisialaiset puolueaktiivit järjestivät muun muassa seminaarin, jossa käsiteltiin sukupuolieroja Tunisiassa. Aihe on helppo, sillä kaikki puolueaktiivit ovat siitä jokseenkin samaa mieltä: Tunisiassa naisten asema on arabimaailman paras ja se on turvattu perustuslaissa.

Käsitys ei ole tuulesta temmattu. Sukupuolten välistä tasa-arvoa arvioivan The Global Gender gap raportin mukaan Tunisia sijoittuu sijalle 117, joka on parempi kuin minkään toisen arabimaan sijoitus. Samassa raportissa Suomi löytyy sijalta kolme.

”On hyvä, että kaikki huomioidaan, mutta olisi parempi, jos puolueet voisivat toteuttaa lupauksiaan. Se selkeyttäisi poliittista päätöksentekoa”

Viime vuosina naisten asemaa on vahvistettu Tunisiassa uudella lainsäädännöllä. Viime vuodesta alkaen naiset ovat esimerkiksi voineet mennä naimisiin myös muiden kuin muslimien kanssa, ja nyt tunisialaistyttärillä on oikeus yhtä suureen perintöön kuin perheen pojilla.

Toki  haasteitakin riittää. Viime kunnallisvaaleissa tunisialaisten äänestysaktiivisuus jäi 34 prosenttiin ja itsenäiset ehdokkaat saivat enemmän ääniä kuin perinteiset puolueet. Vaalien perusteella vaikuttaakin siltä, että tunisialaisten luottamus puoluepolitiikkaan on retuperällä.

Epäluottamus ei tule täysin yllätyksenä. Viime vuoden aikana tunisialaiset ovat osoittaneet toistuvasti mieltään: välillä siksi, että elämisen kustannukset on koettu liian korkeiksi, välillä vastustaakseen korruptiota.

Millä konsteilla esimerkiksi Suomessa vierailleet politiikkakoulun alumnit voisivat palauttaa tunisialaisten luottamuksen perienteiseen puoluepolitiikkaan?

”Moni on huolissaan toimentulostaan ja kokee, ettei äänestämisellä voi vaikuttaa. Olen itsekin alueelta, jonka hallitus pitkään sivuutti. Meidän on edettävä askel kerrallaan. Nyt Tunisiassa on turvallista. Näin ei ollut ennen kuin uusi perustuslaki hyväksyttiin vuonna 2014”, pohtii Nidaa Tounes-puolueen aktiivi Farah Fourati.

Nidaa Tounes on maan suurin puolue, jota kuvaillaan usein liberaaliksi kansanpuolueeksi. Se perustettiin vallankumouksen jälkeen vastapainoksi muslimidemokraattiselle Ennahda-puolueelle. Ennahda ja Nidaa Tounes ovat hallinneet maata yhdessä koalitiossa vuodesta 2014. Moni tunisialainen on ylistänyt poliitikkojen kykyä tehdä kompromisseja ja hallita yhdessä, mutta toisaalta asetelma on myös koettu sekavaksi.

”On hyvä, että kaikki huomioidaan, mutta olisi parempi, jos puolueet voisivat toteuttaa lupauksiaan. Se selkeyttäisi poliittista päätöksentekoa”, sanoo Ali Ben Jeddy.

Pienen pohdinnan jälkeen Fourati sanoo, ettei ole samaa mieltä Jeddyn kanssa. Hän ei toivo, että kaikki valta kasaantuisi yhdelle puolueelle – se on jo koettu. Sen sijaan hän pitää Suomen vaalijärjestelmää kiinnostavana.

”On hyvä, että vaaleissa voi äänestää suoraan ehdokasta. Se antaa enemmän valtaa kansalaiselle. Tunisiassa puolueet valmistelevat listat”, Fourati tuumii.

Sitten Jeddy keskeyttää Fouratin ja sanoo, ettei hänkään halua, että kaikki valta kasaantuu yhdelle puolueelle. Mutta on järjetöntä, että niin moni puolue roikkuu mukana vaaleista toiseen ilman kannatusta.

”Suomessa puolue putoaa rekisteristä, jos se ei saa kansanedustajia eduskuntaan kaksissa perättäisiä vaaleissa. Mielestäni niin on hyvä. Jos vaalimenestystä ei tule, on parempi tehdä vaaliliitto”, Jeddy sanoo. 

Fourati  ja Jeddy hiljenevät hetkeksi ja katsovat ulos Mannerheimintielle. He ihmettelevät sitä, että Suomessa kaikki noudattavat sääntöjä. Kun punainen valo palaa, jalankulkijat eivät ylitä katua.

Nuoret toteavat, että vaikka yhdessä päättäminen on kehittynyt Tunisiassa valtavasti, moni asia tuntuu vielä uudelta. Ihmiset eivät ole esimerkiksi tottuneet seuraamaan vaaliväittelyjä televisiosta.

Mutta eteenpäin mennään. Askel askeleelta, petit a petit.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu