”Rauhan edunvalvonta” on sanapari, joka kuvaa parhaiten Suomen Rauhanpuolustajien toimintaa.
Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä järjestö on käynyt läpi huiman muodonmuutoksen. Työväenliikkeen piirissä toimivasta solidaarisuuskerhosta kehittyi 1980-luvulle tultaessa toimija, joka tuki Suomen silloista ulkopolitiikkaa. Nykyinen toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro luonnehtii järjestöä itsensä näköiseksi kriittiseksi rauhanrakentajaksi.
Kannanottojen ja poliittisen vaikuttamistyön lisäksi järjestö harjoittaa pienimuotoista avustustoimintaa esimerkiksi Itä-Ukrainan siviiliväestölle rintamalinjan molemmilla puolilla. Kansainvälinen solidaarisuus on ollut Rauhanpuolustajien toiminnan keskiössä alusta saakka. 1980-luvulla se ilmeni Etelä-Afrikan apartheidiä vastustaneen ANC-puolueen tukemisena.
”Nykyisin Rauhanpuolustajat ovat ainoita Suomessa, jotka pitävät hanakasti esillä Afrikan viimeisen siirtomaan Länsi-Saharan oikeuksia niin Euroopan unionissa kuin kotimaassa”, Matinpuro sanoo.
Entä miten maailmanrauha järjestön mielestä saavutettaisiin? Matinpuron mukaan avainasemassa ovat yksilöiden ja poliitikkojen vastuunkanto.
”Oma asemamme kehittyneessä maassa, jossa on sananvapaus, velvoittaa pitämään heikompien puolta.
Katso, järjestö -palstalla esitellään Fingon jäsenjärjestöjä.
Suomen Rauhanpuolustajat
Perustettu 1949 toimimaan rauhan, aseistariisunnan, suvaitsevaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta sekä maailmanlaajuisen tasa-arvon puolustajaksi.
Motto: ”Ollaan ihmisiksi.”
Järjestön voi lakkauttaa, kun me kaikki pallontallaajat osaamme olla ihmisiksi.