Artikkelikuva
Living Manin prototyyppi Lauttasaaren rannassa kuvattuna. Lopullisesta teoksesta tulee suurempi ja siinä kasvaa sieniä.

Biojätettä vai taidetta? Molempia, sanoo Caracara-taidekollektiivi, jolle toisten ylijäämä on raaka-ainetta

Caracara haluaa muuttaa ihmisten käsitystä siitä, mikä on jätettä. Siksi kollektiivi rakentaa Maailma kylässä -festivaalille kolmemetrisen jättipään.

Mitä yhteistä on appelsiininkuorilla, paperisilpulla, sahanpurulla ja tekstiiliteollisuuden ylijäämällä? Moni mieltää ne jätteeksi, mutta Caracara-kollektiiville ne ovat raaka-aineita, joista on mahdollista luoda käyttöesineitä ja taidetta.

Nelihenkisen ryhmän uusin tuotos nähdään touko­kuussa Maailma Kylässä -festivaalilla. Kolme metriä korkea Living man on kierrätysmateriaaleista rakennettu teos, joka saa ihmiskasvoja muistuttavan muotonsa jauhetuista appelsiininkuorista, kierrätyspuusta, vanerista ja itse kehitetystä ekoliimasta prässätyistä kolmioista.

Lopullinen teos on elävä, osterivinokkaita pinnastaan puskeva  jättipää, jonka sisään mahtuu istumaan.

Pohjan päälle kerrostetaan tekstiili- ja puutarhajätettä sekä sienirihmastoa. Lopullinen teos on elävä, osteri­vinokkaita pinnastaan puskeva jättipää, jonka sisään mahtuu istumaan.

Caracara-kollektiivin muodostavat Aleksi Vesa­luoma, Anna-Katri Kulmala, Viljam Ahdekivi ja Aleksi Puustinen. Nelikon missio on muuttaa ihmisten käsityksiä siitä, mikä on jätettä. Living maninkin raaka-aineita, kuten sienirihmastoa, voitaisiin hyödyntää monessa arkisessa käyttötarkoituksessa.

”Luonnonmateriaaleilla voidaan korvata haitallisia pakkaus- ja eristemateriaaleja, kuten muovia ja styroksia”, kertoo Vesaluoma.

The Living Man Kaisaniemen puistossa koko festivaalin ajan.

 

Juttua on korjattu 23.5. Jutussa ilmoitettiin aiemmin kuvaajan nimeksi virheellisesti Aulia Erlanga. Oikea kuvaajan nimi on Vera Illini.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu