Lieksa sai 2010-luvun alussa kyseenalaista mainetta: pohjoiskarjalaisessa pikkukaupungissa tehtiin asukaslukuun nähden suhteettoman paljon rasistisia rikoksia.
Sittemmin tilanne on rauhoittunut ja lieksalaiset ovat enimmäkseen hyväksyneet somalit osaksi kaupungin elämää, toteaa Anja Sarasoja, joka toimii Lieksan somaliperheyhdistyksen koulutus- ja kehittämistehtävien vastuuhenkilönä.
Lieksan somaliperheyhdistys perustettiin vuonna 2013. Yhdistyksen tavoitteena on auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan, toimia siltana maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä sekä toimia rasismia vastaan.
11 000 asukkaan Lieksassa asuu noin 400 somalia. Yhteisö syntyi kymmenen vuotta sitten, kun edulliset vuokrat houkuttelivat Suomesta oleskeluluvan saaneita somaleja muuttamaan Lieksaan.
Yhdistyksellä on käytössään oma kiinteistö, entinen kunnanlääkärin talo. Metkaksi nimetty kylätalo on auki neljä päivää viikossa, ja siellä järjestetään erilaisia kerhoja niin lapsille kuin aikuisille. Yläkerrassa on ompelimo ja pihamaalla yhteisöpuutarha.
Yhdistyksen toiminta keskittyy Lieksaan ja talolle, mutta katseet kohdistuvat luonnollisesti myös Somaliaan. Kaksi yhdistyksen jäsentä on perustanut yrityksen, joka tekee porakaivoja Somaliassa. Toiveissa on saada kehitysrahoitusta kaivojen rakentamiseksi myös köyhille alueille, joilla ei niihin muuten ole varaa.