Artikkelikuva
Venäjällä avioliittoja puretaan väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Sormukset lentävät nurkkaan Venäjällä

Venäjällä ja muissa Itä-Euroopan maissa erotaan urakalla.

Vodkaa lasiin ja kaihoisia sointuja balalaikasta. Vai kenties sittenkin pilke silmäkulmassa naapurin iloista leskeä tapaamaan?

Vuodattipa venäläinen avioliittonsa päättymisen vuoksi surun tai ilon kyyneliä, ainakaan hän ei ole tilanteensa kanssa yksin. Venäjällä puretaan avioliittoja väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla. Sormukset lentelevät nurkkaan niin että kilinä käy, Pietarista Vladivostokiin asti.

2010-luvun aikana avioerojen määrä on Venäjällä tosin selvästi laskenut, mutta niin on myös avioliittojen määrä. Aiemmin harvinainen avoliitto on yleistynyt. Ainakin tässä suhteessa Venäjä on muuttunut länsimaisempaan suuntaan.

Selitystä korkeille eroluvuille on haettu muun muassa siitä, että Venäjällä mennään usein naimisiin suhteellisen nuorella iällä. Tilastojen mukaan venäläisten alle 30-vuotiaana solmitut avioliitot kuitenkin kestävät pidempään kuin yli 30-vuotiaiden liitot.

Otveta.com-sivuston siteeraama haastattelututkimus antaa raadollisempia vastauksia: venäläisten useimmiten mainitsema syy avioerolle on puolison alkoholismi.

Seuraavaksi yleisimmät syyt ovat epätyydyttävät asuinolosuhteet sekä appivanhempien liiallinen puuttuminen elämään. Osansa on myös sillä, että avioero on Venäjällä helppoa saada. 

Presidentti Vladimir Putin on näyttänyt kansalaisilleen mallia, sillä hänkin erosi vaimostaan Ljudmilasta vuonna 2013. Pariskunta ehti olla naimisissa 30 vuotta, ja yhteisessä haastattelussa he mainitsivat eron syiksi muun muassa sen, etteivät he ehdi juuri nähdä toisiaan. Työ pitää miehen kiireisenä, ja lapsetkin olivat jo itsenäistyneet.

Sittemmin Ljudmila on mennyt uusiin naimisiin, ja Vladimirin on huhuttu heilastelevan entisen huippuvoimistelija Alina Kabajevan kanssa.

Venäjän ohella avioerolistan kärkipäässä on useita muita Itä-Euroopan maita. Kakkossijalle tosin kirii Yhdysvalloille kuuluva pikkuinen Guamin saari Tyynellä valtamerellä. Pienimmät eroluvut puolestaan ovat Guatemalassa ja Qatarissa. Euroopan maissa vähiten erotaan Bosniassa ja Irlannissa.

Avioliittojen ja -erojen määrästä ei tietenkään kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä minkään maan rakkauselämän auvoisuudesta. Koko ajatus rakkausavioliitosta on kulttuurisidonnainen, ja monissa maissa liitot ovat järjestettyjä.

Kaikissa maissa avioeron saaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Esimerkiksi Filippiinien lainsäädännössä avioero on sallittu vain muslimeille. Euroopan maista Malta laillisti avioeron vasta vuonna 2011, ja Irlannissa avioero oli perustuslaissa kielletty vuoteen 1996 asti. Molemmissa maissa muutos hyväksyttiin kansanäänestyksessä.

1. Venäjä (4,7); 2. Guam (4,2); 3. Moldova (3,7), 4. Valkovenäjä (3,4); 5. Latvia (3,1); ... Suomi (2,5)
Avioeroja 1000 ihmistä kohti
Lähde: UN Demographic Yearbook 2017

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu