”Kun ystäväni tuli ulos kaapista, hänen oma isänsä vei hänet poliisien pidätettäväksi ja hakattavaksi”, kertoo Njeri Gateru.
Gateru on kenialainen juristi ja toimii perustamansa National Gay and Lesbian Human Rights Commissionin toiminnanjohtajana. Järjestö antaa ilmaista oikeudellista neuvontaa seksuaalisen suuntautumisen vuoksi syrjinnän ja väkivallan uhreiksi joutuneille.
Tarina ei ole epätavallinen Keniassa, jossa homofobia on yleistä ja seksuaalivähemmistöön kohdistuu julkista syrjintää, vihaa ja väkivaltaa. ”Meidät leimataan joko rikollisiksi tai pakanoiksi”, jatkaa Gateru.
Kenia on yksi 72 valtiosta, joissa homoseksuaalisuus on laitonta. Britannian siirtomaa-ajalta perinnöksi jääneen rikoslain 162. pykälän mukaan homoseksuaalisuus on rikos, josta voidaan tuomita jopa 14 vuodeksi vankeuteen.
Tuomioita lain perusteella jaetaan vain harvoin, sillä syyllisen on jäätävä kiinni seksiaktista. Rikoslaki varjostaa silti sateenkaarivähemmistön jokapäiväistä elämää.
”Ihmisiltä on evätty terveyspalveluita seksuaalisen suuntautumisen vuoksi ja oppilaita on erotettu koulusta”, puuskahtaa Gateru.
Gaterun mukaan poliitikot eivät halua riskeerata uraansa tukemalla epäsuosittua vähemmistöä. Järjestö saa kuitenkin tukea joukolta kansainvälisiä järjestöjä.
Tämä on elämäntyöni. Pykälän 162 kumoaminen tarkoittaisi, että homot eivät olisi enää rikollisia Keniassa
Niin kauan kuin laki määrittelee homoseksuaalisuuden rikokseksi, seksuaalivähemmistöjä on helppo syrjiä ja kiristää.
”Joka päivä vähintään yksi homo joutuu kiristyksen uhriksi Keniassa”, arvioi Gateru.
Puhelimen kameroilla napataan kuvia ja uhataan ilmiantaa viranomaisille tai perheelle, jos rahaa ei tipu. Uhkana saattavat olla omat naapurit, kollegat tai jopa treffikumppanit. Erityisesti deittipalveluita on käytetty uhrien houkutteluun.
Gateru kollegoineen on nostanut oikeusjutun, jolla pyritään muuttamaan rikoslain ongelmallinen pykälä 162 perustuslain vastaisena. Pykälä 162 kriminalisoi homoseksuaalisuuden, kun taas perustuslaki takaa kaikille yhtäläiset vapaudet ja tasa-arvoisen aseman.
”Tämä on elämäntyöni. Pykälän 162 kumoaminen tarkoittaisi, että homot eivät olisi enää rikollisia Keniassa”, hehkuttaa Gateru.
Käytännössä siis mikään laki ei enää oikeuttaisi seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää eikä esimerkiksi lapsia enää voisi erottaa koulusta heidän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.
Kenian oikeuslaitoksen on määrä antaa päätös kiistellyn lakipykälän tulkinnasta helmikuun 22. päivänä. Intia laillisti homoseksuaalisuuden viime syyskuussa vastaavanlaisen oikeusjutun kautta, mikä antoi toivoa myös Kenialle.
Olipa tuomioistuimen päätös mikä tahansa, Gateru uskoo, että koko Afrikan sateenkaariväestöllä on edessään paremmat ajat.
”Kymmenen vuoden kuluttua homoseksuaalisuus on takuuvarmasti laillistettu. Luulen ja toivon, että olemme siirtyneet sateenkaarivähemmistön suojelusta positiivisten oikeuksien kuten adoptio-oikeuden ajamiseen.”
Kirjoittaja työskentelee Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiössä (KIOS). KIOS on yksi jutussa mainitun National Gay and Lesbian Human Rights Commissionin tukijoista
Juttua korjattu 11.3.2019. Jutussa kerrottiin aikaisemmin, että Kenian korkein oikeus antaa päätöksen lakipykälän tulkinnasta. Sen antaa valvova tuomioistuin (High Court of Kenya).