Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN kertoi viime vuoden lopulla ikäviä uutisia: kolmen muurahaiskäpylajin uhanalaisuusluokitusta oli päivitettävä huonompaan suuntaan.
Eksoottisen näköisiä muurahaiskäpyjä on kaikkiaan kahdeksan lajia, joista neljä elää Afrikassa ja neljä Aasiassa. Lajeista kaksi on IUCN:n mukaan vaarantuneita, kolme erittäin uhanalaisia ja kolme äärimmäisen uhanalaisia.
Muurahaiskäpyjen uhkana on salametsästys ja salakuljetus. Sitä on kutsuttu maailman salakuljetetuimmaksi eläimeksi.
Salakuljetuksen taustalla on ennen kaikkea Kiinassa ja Vietnamissa harjoitettu puoskarointi. Eläinten suomuja käytetään raaka-aineina erilaisissa uskomuslääkkeissä, joita tarjotaan hoitokeinoksi moninaisiin vaivoihin. Mitään tieteellistä näyttöä suomujen hoitavista ominaisuuksista ei ole.
Muurahaiskäpyjen ja niiden osien kauppa on kielletty kansainvälisessä CITES-sopimuksessa, johon Kiinakin kuuluu. Rahtusen toivoa paremmasta antavat suuret takavarikot, joita kiinalaisviranomaiset ovat viime vuoden aikana tehneet. Mutta niin kauan kuin tuotteille löytyy ostajia, salakuljettajilla ja salametsästäjillä on motiivi jatkaa toimiaan.