Mielenterveys on kyky erottaa todellinen epätodellisesta.
Tulevaisuudentutkija Alvin Toffler on sanonut, että tarvitsemme pian uuden määritelmän, niin hullulta maailma joskus näyttää. Länttä johtaa moukkamainen tosi-tv-tähti ja naisten sarja-ahdistelija. Salaliittoteoriat kukoistavat. Sadat tuhannet ihmiset uskovat maapallon olevan litteä. Elämme valeuutisten kultakautta. Onneksi faktat on mahdollista tarkistaa. Liikkeellä on kuitenkin paljon sellaisia tahoja, jotka pyrkivät tahallaan hämärtämään toden ja epätoden rajaa. Nopeatempoinen some luo tähän hedelmälliset puitteet.
Ilmastokriisin todellisuus on tehnyt tulevaisuudestamme epävarman. Ilmastoahdistus on nyt todella yleistä. Se voi aiheuttaa meissä levottomuutta, unihäiriöitä ja alakuloisuutta. Onneksi mielenhäiriöistä on aiempaa helpompi puhua.
Onkin ookoo olla välillä heikko, koska idolitkin ovat.
Suomessa on perinteisesti purtu hammasta. ”Miehet ei itke” on ylisukupolvinen slogan. Isossa kuvassa ollaan kuitenkin menossa oikeaan suuntaan. Tässä suomiräpillä saattaa yllättäen olla isohko rooli. Vielä 2000-luvun alussa räppärin stereotyyppi oli testosteronia uhkuva voittaja, toksinen alfa, joka tölvi muita. Nyt esimerkiksi Pyhimys, Paperi T ja monet muut räppärit puhuvat tunteistaan: masennuksesta, epäonnistumisista ja mielenterveyden häiriöistä. Se saattaa pitkässä juoksussa olla tervehdyttävää. Onkin ookoo olla välillä heikko, koska idolitkin ovat.
Beninissä voodoo-uskonto määrittelee yhteiskuntaa. Siellä mielenterveysongelmaisten nähdään manifestoivan voodoo-jumalia tai esi-isien henkiä. Näitä ihmisiä ei suljeta ulos yhteiskunnasta, vaan heidät kohotetaan pyhiksi. Täällä Euroopassa mielenhäiriöihin on liitetty läpi historian häpeä. On uskottu, että sana ”seinähullu” viittaisi siihen, että mielenhäiriöisiä olisi täällä pidetty seinään kytkettyinä – piilossa ihmisten katseilta.
”Hullun paperit” olivat pitkään ainoa keino välttyä pakolliselta asepalvelukselta Suomessa. Pasifismi oli siis eräänlainen mielisairauden muoto.
Intialainen filosofi Jiddu Krishnamurti onkin todennut, että ”sopeutumista näin syvästi sairaaseen yhteiskuntaan ei voida pitää merkkinä mielenterveydestä.” Se on totta. Maailma on yhtäältä katsottuna todella sairas. Vallitseva talousjärjestelmämme tuottaa luonnonvaroista jätettä. Ihmisoikeudet eivät toteudu lähes puolelle maapallon väestöstä ja kaikki perustuu edelleen jatkuvan kasvun harhaan pallolla, jonka luonnonvarat ovat rajalliset.
Pienten lasten isänä olen tämän ristiriidan äärellä joka päivä. Vanhemman tehtävänä on suojella lasta maailman pahuudelta, toisaalta valmistaa tätä kohtaamaan juuri se. Miten voin hyvällä omalla tunnolla kannustaa lapsiani sopeutumaan ja menestymään maailmassa, jonka arvot ovat kierossa?
Onneksi maailmaa voi muuttaa. Olin kerran tulossa järkiini, mutta onneksi se meni heti ohi.