Maailmassa on yhä 68 valtiota, jossa homoseksuaalisuus on rikos. Lisäksi kahdessa maassa, Egyptissä ja Irakissa, homoseksuaalisuus on käytännössä (de facto) laitonta: sitä ei ole suoraan kielletty, mutta tuomioita voi tulla esimerkiksi siveettömyydestä.
Näistä 12:ssa rangaistuksena on ainakin joissain tapauksissa kuolema. Kaikki nämä valtiot sijoittuvat Afrikkaan tai Lähi-Itään.
YK:n jäsenmaista 11 (5%) suojelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjään syrjinnältä perustuslaissaan. Näihin lukeutuvat Ruotsi, Portugali ja Malta ja Kosovo, Meksiko, Ecuador, Bolivia, Kuuba, Etelä-Afrikka, Nepal ja Fiji.
Suomi puolestaan luetaan niiden 57 jäsenmaan (30%) joukkoon, jotka tarjoavat laajaa lain turvaa syrjintää vastaan.
Jos katsotaan kuitenkin myös sukupuolivähemmistöjen asemaa, harvemmalla maalla on ylpeiltävää.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat esimerkiksi jo pitkään vaatineet muutoksia Suomen translakiin. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota.
Toisaalta Iran on kuuluisa ristiriitaisesta translaistaan: Iran tekee maailman toiseksi eniten sukupuolenkorjausleikkauksia. Homoutta tai muunsukupuolisuutta ei sen sijaan sallita. Operaatioista onkin tullut joillekin seksuaalivähemmistöihin kuuluville ihmisille ainoa mahdollisuus elää avoimesti parisuhteessaan.
Costa Rica laillisti samaa sukupuolta olevien liitot
Toukokuun lopussa Costa Ricasta tuli ensimmäinen Väli-Amerikan maa, jossa samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä naimisiin. Samalla siitä tuli koko Latinalaisen Amerikan kuudes maa, joka sallii sukupuolineutraalit liitot.
Vuonna 2018 korkein oikeus teki päätöksen, jonka mukaan maan lainsäädäntö oli perustuslain vastainen ja syrjivä. Se antoi hallitukselle 18 kuukautta aikaa muuttaa lakeja tai niistä tulisi automaattisesti vanhentuneita. Kun määräaika tuli täyteen 26.5.2020, uusi laki astui voimaan.
Maailmassa on 29 sellaista maata, jossa samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat mennä naimisiin keskenään. Mallia koko muulle maailmalle näytti Alankomaat, joka laillisti sukupuolineutraalit liitot vuonna 2001. Muista edelläkävijöistä mainittakoon Argentiina (2010) ja Taiwan (2019), jotka hyväksyivät lait maanosansa ensimmäisinä.