Syötävillä kukilla maustaa, raikastaa ja koristaa monenlaisen leivonnaisen, ruuan tai juoman. Suuhun sopivat kukat ovat kautta aikojen koristaneet keisarien ja kuninkaallisten pöydän antimia. Kukat tuovat juhlapöytään ja arkiruokiin vaivattomasti ripauksen ylellisyyttä.
Syötäväksi kelpaavia kukkia ovat esimerkiksi pelargonia, neilikka, maitohorsma, laventeli ja syreeni. Myös orvokit, päivänkakkarat ja voikukat sopivat syötäväksi.
Voikukannuput maistuvat friteerattuina mausteisen dipin kera. Keltaisena hehkuvista kukinnoista voi valmistaa simaa ja öljyä lihaskipuihin. Kukinnot tuovat potkua myös moniin makeisiin leivonnaisiin kuten porkkanakakkuun. Syreenin ja laventelin kukinnoista taas saa aromikasta sokeria. Maitohorsman lehdet mehevöittävät munakkaan, leipätaikinan ja gratiinin.
Kukkaset ovat lähes kalorittomia ja pullollaan hivenaineita. Ne sopivat myös salaatteihin, lettuihin, kevätrulliin ja pataruokiin.
On kuitenkin tärkeää käyttää kukkia, jotka ovat myrkyttömiä. Teiden varsilla kasvavat tai kaupoissa myytävät, kemikaaleilla kyllästetyt kukkaset eivät sovellu ruuanlaittoon. Poikkeus ovat luomukukat, joita löytää nykyisin jo monista kukkakaupoista. Toinen tapa varmistua myrkyttömyydestä, on kasvattaa kukat omalla parvekkeella tai pihalla. On hyvä muistaa, että monet kukat ovat luonnostaan myrkyllisiä.
Ruusu
Ruusu on yksi monikäyttöisimmistä syötävistä kukkalajikkeista. Mitä tuoksuvammat terälehdet ovat, sitä vahvempi on maku. Aromi muistuttaa parfyymia. Terälehdistä voi valmistaa esimerkiksi ruusuvettä, -teetä, -siirappia, -hilloa ja -viinietikkaa.
Ruusut sopivat mainosti myös kakkujen, boolien ja jääpalojen koristeeksi. Ne ovat mitä parhain lisä juhladrinkkeihin. Terälehtiä napsimalla juttu lentää ja hymy on herkässä.