Näkökulmat

Seksuaalisuus on suuri elämänvoima, joka kuuluu kaikille

"Seksuaalisuudesta kirjoitetaan usein ongelmien kautta, mutta sitä kannattaa myös juhlia", Anni Valtonen kirjoittaa.

Iltapäivälehtien seksihellejuttujen huvittamina olemme jo usean vuoden ajan haaveilleet lehden kesäisestä seksinumerosta. Nyt se on kädessäsi. Sen teemana ei kuitenkaan ole seksi, vaan seksuaalisuus, joka on paljon seksiä laajempi, koko ihmisyyttä ja identiteettiämme määrittelevä asia. Olemme seksuaalisia olentoja syntymästä kuolemaan asti.

Aiheena seksuaalisuus ulottuu lähes kaikkeen inhimilliseen ja eläimelliseenkin meissä, joten tässä numerossa esitellään luonnollisesti vain joitakin valikoituja näkökulmia.

Silvia Hosseinin esseessä me ihmiset rinnastumme kiimatouhuissamme lintuihin. Australiassa ja Uudessa-Guineassa elää kuulemma lavastajalintujen heimo, jonka soidinmenot ovat ainutlaatuiset. Lavastaja-linnut ovat ainoita eläimiä, joiden tiedetään vokottelevan tavaroilla – homo sapiensin lisäksi.

”Seksuaalisuudesta kirjoitetaan usein ongelmien ja uhkien kautta, mutta tahdoimme tässä numerossa tietoisesti myös juhlia sitä.”

Erilaisten soidinmenojen lisäksi pysähdyimme kuuntelemaan Raila Riikosta, joka tekee työtä sen eteen, että myös vammaiset ihmiset saisivat elää kokonaisina ihmisinä ja nauttia seksuaalisuudestaan. Perehdyimme myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksiin siitä, mitä on tulla kaapista nyky-Suomessa. Löysimme eheyttämistä, mykkäkoulua, puheluita lastensuojeluun ja helpotuksen kyyneliä. Tutustuimme Suomessa pienille lapsille annettavaan kehotunnekasvatukseen, joka ohjaa lapsia pitämään kehostaan ja asettamaan omat rajansa.

Erityistä huomiota ansaitsevat lehdessä myös miehet ja pojat. Väestöliiton Poikien puhelin -hankkeessa työskentelevä Samuli Hietala kertoo, että suomalaisilla pojilla on paljon kysymyksiä seksuaalisuudestaan ja kelpaamisestaan. Kiinalaisen elokuvaohjaaja Popo Fanin toiveissa taas olisi, että maskuliinisuus voisi olla mahdollisimman monia asioita ja että miehet voisivat olla mahdollisimman erilaisia.

Seksuaalisuudesta kirjoitetaan usein ongelmien ja uhkien kautta, mutta tahdoimme tässä numerossa tietoisesti myös juhlia sitä. Henkilökuvassa esittelemme Pauliina Liusin, joka tietää, että kaikissa kehoissa on omat voima­varansa.

”Näen ihmiset kokonai­suuksina, seksuaalisina olentoina. Uskon, että seksuaalisuuden näkeminen ihmisessä on aina voimavara.”

Näin me täällä lehdessä sen tahdomme myös nähdä ja juhlimme sitä uudella visuaalisella ilmeellämme. Olemme halunneet raikastua, riisua rönsyjä ja antaa enemmän tilaa kuville, jotka ovat lehtemme makeimpia karkkeja ja tärkeitä ikkunoita maailmaan.

Toivottavasti viihdyt entistä paremmin kanssamme! Parasta kesän jatkoa!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu